Gazdaság

2013.05.06. 19:03

Pár hét van még az árfolyamgátra

Egy március végi jogszabály-módosítás értelmében idén május 31-éig kérhetik az arra jogosultak, hogy felvegye őket bankjuk az árfolyamgát konstrukcióba.

Klecska Ernő

A program 2017 közepéig rögzített árfolyamon való törlesztést tesz lehetővé a deviza jelzáloghitelek esetében. A különbözetnek később csak a tőkerészét kell majd törleszteni, az egy úgynevezett tőkeszámlán gyűlik. Különösen azok járnak jól, akiknek olyan konstrukciójuk van, ahol halasztot tőketörlesztés van, hiszen ilyenkor gyakorlatilag nem keletkezik ilyen számla  mondta Tóth Milán pénzügyi tervező.

Az eddigi adatok szerint a jogosult devizahitelesek alig több mint 35 százaléka élt e lehetőséggel március 29-ei határidőig. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) adatai szerint 2013. február 28-ig a 141 ezer aláírt szerződésből 132 558 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleik igénylése alapján.

Mindenki aggódva figyeli az árfolyamokat (Fotó: Nagy Norbert)

A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök teljes állománya február végén 1152 milliárd forint volt, amely a lehetséges teljes hitelállomány több mint 37 százaléka. A gyűjtőszámlahitelesek február végéig közel 7,443 milliárd forint kamat megfizetése alól mentesültek az árfolyamgát II. konstrukció tavaly áprilisi elindulása óta - derül ki a PSZÁF legújabb adataiból. (A szerződéskötések darabszámában olyan szerződések is szerepelnek, amelyek végül nem léptek életbe, mivel az ügyfél az első gyűjtőszámlahitel folyósításig nem teljesítette a törvényi feltételeket, például tartozása időközben 90 napon túlivá vált.)

A mostani határidő már a második módosítás eredménye. Az árfolyamgát végső határideje ugyanakkor nem módosult - továbbra is 2017. június -, így minél később csatlakozik valaki, annál rövidebb ideig élvezheti a védelmet és a támogatást  hívja fel a figyelmet a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!