Gazdaság

2013.11.05. 20:05

Mi kerül többe? A bankköltség vagy épp a tranzakciós illeték?

A napokban felmérést készítettek azzal a céllal, hogy kiderüljön, mennyit fizetünk havonta a bankoknak és ebből az összegből mennyit tesz ki a tranzakciós illeték.

Miskei Anita

Az első számítások után az eredmény mellbevágó: egy jól sikerült bankszámla választás esetén az összes banki kiadásunknak a 75 százaléka tranzakciós illeték és csupán 25 százaléka banknak fizetett költség. Érdekes megvizsgálni, hogy egy havi bankköltség az átlagember számára miből áll össze. Milyen aránya van a szabályozás által diktált tranzakciós illetéknek (ami készpénz felvételnél 0,6 százalék, minden más pénzmozgással járó tranzakciónál 0,3 százalék), és a normál banki költségeknek?

Akkor járunk legjobban, ha igényeinkhez igazítjuk számlánkat (Grafika: Lovász Lilla)

A felmérést végzők kiindulópontja az volt, hogy jól választanak az ügyfelek bankszámlát, azaz a saját bankhasználati szokásaikat ismerve a legolcsóbb bankszámlával rendelkeznek. Az 5 legolcsóbb számla átlagával számoltak, s annak során átlagos, azaz 150 ezer forintos jövedelemmel kalkuláltak. Ebből kiderült, hogy átlagosan 713 forintot fizetünk havonta a bankszámláért és ebből 540 forintot a tranzakciós illeték tesz ki, mely nem kevesebb, mint 75 százalék. A maradék 173 forint az, ami a bank számára megmarad.

A Bankmonitor ezt követően összevetette a tíz legolcsóbb, legjobb számlát. Végül arra jutottak, hogy tizedik legjobb és a legjobb számla között éves szinten közel 7.500 forint költségkülönbség van. A 40. bankszámla és a legjobb bankszámla közötti éves költségkülönbség 27.500 forint! Az is kiderült, a magyar lakosság szerint a pénzintézeti ügyek intézése, a bankváltás bonyolult és időigényes, pedig megérné!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!