Gazdaság

2014.06.05. 14:20

Már csak egyszer jön a kéményseprő: több lehet a kéménytűz?

Ami jó(nak tűnik) a kéménytulajdonos számára, az a szakma szerint súlyos veszélyt rejt: mostantól évente csak egyszer kell ellenőrizni a szilárd tüzelésű kéményeket. Több lehet a kéménytűz?

Házi Péter

Stílusosan szólva jól „odakormolt” a kéményseprőknek a 63/2012. (XII.11.) BM rendelet módosítása, amelynek lényege, hogy március 29-től a szilárd- és olajtüzelésű kéményeket az eddig előírt évi két ellenőrzés helyett elegendő lesz egyszer megnézniük és ha kell kipucolniuk a kéményseprőknek. Amint Németh Sándor, a Kémény Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, szolgáltatási területükön, egy település kivételével egész Fejér megyében eddig bruttó 800 forintba került a szilárd tüzelésű kémények ellenőrzése és ha kell, tisztítása. Ez mostantól bruttó 1450 forintra emelkedik, viszont évente kettő helyett egy kötelező ellenőrzés lesz csak. Itt érhető tetten a rezsicsökkentés: az éves fizetendő összeg a korábbihoz képest olyan 150 forinttal kevesebb lesz.

– Az elmúlt néhány évben egyre határozottabb tendencia, hogy egyre többen térnek át gázfűtésről a fával, szénnel történő fűtésre. A tűz túlzott lefojtása miatt a távozó füstgáz könnyen lehűl a kémény belső falán, emiatt a szilárd anyagok, a kátrány lerakódik, ami a kéménytüzek leggyakoribb okozója. A kéményükre odafigyelő tulajdonosok közül emiatt sokan kérik, kérték eddig is a két kötelező ellenőrzésen túli tisztítást a saját biztonságuk érdekében – osztotta meg tapasztalatait Németh Sándor, aki szerint aggályos az évi egyszeri ellenőrzésre való átállás.

Egyre többen fűtenek fával, a gáznál koszosabb égés miatt jelentős mennyiségű kátrány rakódhat a kémények belső falára, ami a kéménytüzek gyakori oka. Guti Zsolt egy ilyen kéményt ellenőriz (Fotó: Házi Péter)

Jóval keményebben fogalmazott Vidra Zoltán, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének elnöke, aki a lapunk birtokában lévő, Pintér Sándor belügyminiszernek címzett levelében azt írja, a jelenlegi körülmények között a törvényi minimumfeltételek betartása sem valósítható meg. Sőt, a történelem során ezidáig ilyen kevés ellenőrzés e kéménytípusnál nem volt. Az ipartestület elnöke szerint életveszélyes helyzet alakulhat ki, mert „a lakosság tüzeléstechnikai ismeretei, a felhasznált vizes és illegális tüzelőanyagok nagyon rövid időn belül lerakódást, dugulást okozhatnak” a kéményeknél.

Az országos ipartestület döntése alapján júliustól leáll a kéményseprői közszolgáltatás az ország hét megyéjében, Pest, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy és Nógrád összesen 842 településén. Németh Sándor kérdésünkre, miszerint Fejér megyében is várható-e a szolgáltatás leállása, annyit mondott, erről nincs szó, igyekeznek megoldást találni.

A Magyarországon működő kéményseprő-vállalatok nagyjából egyharmada állami kézben, kétharmada magánkézben van. Vidra felvetette: amennyiben a kormány államosítani vagy centralizálni kívánja ezt a közszolgáltatást, vegye át a a cégektől a szakembereket és a tárgyi eszközállományt és biztosítsa a továbbiakban a működés feltételeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!