Gazdaság

2016.05.27. 19:20

Két épületet díjaztak

Székesfehérvár - Az Építőipari Konferencia keretében adták át a Fejér Megyei Építőipari Nívódíjakat a Gazdaság Házában. Idén két épületet díjaztak: a fehérvári Gorkij utca 5. számú lakóházat, valamint a pákozdi Katonai Emlékhelyet.

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Enterprise Europe Network Közép-dunántúli Regionális Irodája rendezte idén is a már hagyományos Építőipari Konferenciát. A rendezvény Lantay Attila városi főépítész előadásával indult. A konferencia keretében adták át a nívódíjakat is. A díj azon épített alkotásoknak adományozható, amelyek megvalósítása 5 évnél régebben történt, az azóta eltelt időben az üzemeltetés során igazolta a várhatóan tartós, az eredeti célnak megfelelő használat lehetőségét. A díjra a szakma, a lakosság, vagy valamely civil szervezet tesz ajánlást. Az elismerésre pályázhat maga a tervező, a kivitelező, vagy a tulajdonos is.

Az ARÉV Baráti Kör Egyesület kezdeményezésére és a csatlakozó szervezetek egyetértésével jött létre 2006-ban a fehérvári önkormányzat rendeletével az Építőipari Nívódíj. A rendelet 2011. december 31-én hatályát vesztette, de az ARÉV Baráti Kör Egyesület, a megyei építészkamara, a megyei kereskedelmi és iparkamara és megyei mérnökkamara úgy határozott, új díjat alapít Fejér Megyei Építőipari Nívódíj néven.

Az alapítók idén egy Székesfehérvár, Gorkij utcai lakóházat és a pákozdi Katonai Emlékhelyet részesítették e díjban.

A 2010-ben épült lakóház tervezője Erdei László építész és Rapai József statikus. Kivitelezők: Unyi Ferenc, Pápai János ács- és tetőfedő, Kohut Mihály asztalos. Az építtető-tulajdonos Bajza István és Klein Krisztina. A 2002-ben és 2010-ben épült Pákozd Katonai Emlékhely tervezői: Szigeti Gyula és Mundi József építészek, Kőnig Elemér statikus, László Viktor, Giczy Zsuzsa kert-
építők. Építtetők: pákozdi önkormányzat, Honvédelmi Minisztérium, Honvédség Társadalmi Baráti Kör.

A díj, amelynek odaítélésében nem lehet meghatározó az alkotás jellege, tulajdonviszonya, az alkotásra felhelyezett feliratos márványtáblából, illetve a tulajdonosnak, üzemeltetőnek átadott díszes oklevélből áll. A díjat 2014-ben a Sajtóház épülete is megkapta.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!