Generációváltás, kérdőjelekkel

2018.04.19. 11:30

Sok hazai családi cégnél nincs komoly terv a tulajdonos pótlására

Számos hazai családi vállalkozásnál eljött a generációváltás ideje. A kényes kérdésről Svéhlik Csaba nyilatkozott lapunknak.

B. Kiss László

Az utódlás kérdése próbára teszi az első generációs vállalkozásokat.

Forrás: shutterstock

A kérdés komolysága ellenére a családi tulajdonban lévő hazai vállalkozások, vállalatok csak gondolati szinten foglalkoznak a generációváltással: többségüknél nincs komoly – akár írásban lefektetett – terv a tulajdonos rövidebb-hosszabb pótlására, utódlására, betegség, válás, elhalálozás vagy nyugállományba vonulás esetére. Pedig egy tudatos utódlástervezés kulcsfontosságú a cég hosszú távú életképességének fenntartása érdekében. Nemzetközi felmérések szerint a cégeknek csak 70 százaléka éli túl sikeresen az első generációtól a másodikra történő váltást – mondja a Móron élő Svéhlik Csaba professzor.

Svéhlik Csaba
Fotós: FMH Archív

– A generációváltás gondolatkörében az első teendő, hogy a tulajdonos pontosan felmérje a vállalkozás üzleti és jogi helyzetét. Egy frissen publikált felmérés szerint a hazai tulajdonosok 74 százaléka a tulajdon megtartásával szeretné átadni a cégvezetést. Ezt hallva felvetődik azonban a kényes kérdés: a saját leszármazottak valamelyike egyáltalán alkalmas-e a tulajdonosi, cégvezetői feladatok ellátására? Bár a cégtulajdonosok közel fele szeretné a felmérés szerint családtagnak átadni a cégvezetést, ez a gyakorlatban ennél jóval kisebb arányban sikerül. Csak női leszármazottak esetén gyakran előfordul, hogy nem sikerül a családban tartani a tulajdonjogot, de fiúgyermekek esetén is megesik, hogy egyikük sem képes átvenni a vállalkozás irányítását megfelelő képesség vagy érdeklődés hiányában. Egy neves Fejér megyei vállalkozó említette nekem egyszer, hogy teljesen kétségbe van esve, mivel három lánya közül egyiknek sem tudja átadni milliárdos cégének irányítását, pedig hetvenes éveiben járva már szeretne kivonulni a napi üzletből. Erre jegyeztem meg én, hogy azért ez – gondolom – nem a múlt heti vasárnapi ebéd közben derült ki… – nyilatkozta lapunknak Svéhlik Csaba.

Az utódlás kérdése próbára teszi az első generációs vállalkozásokat.
Forrás: shutterstock

– Ha a tulajdonos úgy látja, hogy a saját gyermeke alkalmasnak mutatkozik a stafétabot átvételére, akkor sem megy ez egyik napról a másikra. Nagyon fontos, hogy a kiszemelt utód egy bizonyos időt (akár éveket) a vállalat minden részlegénél tapasztalatszerzés céljából eltöltsön – húzta alá a professzor.

– A felmérés szerint a cégvezetők 11 százaléka konfliktusforrásnak tekinti az irányítás teljes átengedését. Ez az arány a tapasztalatok szerint azonban jóval magasabb, hiszen az új vezetés az esetek zömében más vezetői kultúra szerint irányítaná a céget. De sok esetben épp ez menti meg a vállalkozást a kudarctól, mivel néha a cégfejlődés legnagyobb gátja maga a tulajdonos – fogalmazott Svéhlik Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában