Gazdaság

2014.01.09. 15:15

Adóval a kultúráért

A jegybevétellel rendelkező regisztrált előadó-művészeti szervezetek számára a vállalkozások meghatározott mértékben felajánlhatják társasági adójukat.

Klecska Ernő

A civil szervezetek túlnyomó része a magánszemélyek személyi jövedelemadójának (szja) 1 százalékos felajánlásai próbálja megszerezni. A társasági adó (tao) kedvezményes támogatása esetén a cég nem adóalapját csökkenti, hanem befizetendő adójáról közvetlenül rendelkezik! - hívta fel a figyelmet Sólyom Balázs, a besnyői Szironta Csengettyűegyüttest fenntartó Sziront Art közhasznú egyesület elnökségi tagja.

Az utóbbi időben jelentős a kulturális területet kedvezően érintő jogszabályváltozások történtek a társasági adó kedvezményekkel kapcsolatban, ez azonban nem kapott kellő publicitást. Talán ezért is nem élnek sokan azzal a lehetőséggel, hogy vállalatuk adójáról közvetlenül rendelkezzenek előadó-művészeti szervezet javára véli a szakértő.

A köztudatban a társasági adó kedvezményes támogatásokat a látványcsapat-sport szervezetek támogatási formájával hozzuk összefüggésbe. Pedig a lehetőség a kultúra területén is adott, ráadásul kedvezőbb feltételekkel, mint egy sportszervezet esetében.

A cég ebben az esetben adójáról közvetlenül rendelkezik úgy, hogy abból támogatja a szervezetet, amely az összeget társasági adóként amúgy is megfizetne. A regisztrált előadó-művészeti szervezetek esetében a vonatkozó jogszabályok nem írnak elő a támogatástól függő kötelező szponzorációt, így a támogatás nem a vállalkozás saját forrásaiból történik. A befizetendő adót nem az adóhatóság, hanem a támogatott szervezet közvetlenül kapja a cég és a támogatandó ügyet képviselő szervezet között kötendő szerződés révén. A támogatott előadó-művészeti szervezetnek elszámolási, beszámolási kötelezettsége is van a támogatások kezelésével megbízott szervezet, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) mellett működő előadó-művészeti iroda felé hangsúlyozta Sólyom Balázs.

A kultúra támogatásának területén elterjedt a közhasznú szervezetek mecenatúrája. Ugyanakkor az ilyen támogatások 20 százalékával csak az adóalapot lehet csökkenteni. Fontos tudni, hogy a regisztrált előadó-művészeti szervezeteknek a társasági adó terhére juttatott támogatás nem azonos a közhasznú szervezetek számára adott, az adóalapot csökkentő támogatásokkal.

Fejér megyében jelenleg 8 regisztrált előadó-művészeti szervezet van, országosan 346-ot jegyez a NKA előadó-művészeti irodája a listát a eloadomuveszetiiroda.hu internetes címen lehet megtalálni.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!