Már egy új jövőn munkálkodnak

2019.05.28. 20:00

A biomassza és felhasználása került az új gazdasági koncepció középpontjába

A biomassza-alapú gazdaságra fókuszáló szakmai alosztály alakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál.

Palocsai Jenő

Az előrejelzések szerint 2030-ra másfélszer annyi élelmiszerre lesz szükség

Fotó: FMH-archív

Fontos kiemelni még az elején, hogy a biomassza nem trágya! A biomassza-előállítás hagyományos tevékenység az agráriumban. Ami új megközelítést jelent, és ami életre hívta az újonnan alakult országos kamarai alosztályt is, az a szintén biomasszának számító mezőgazdasági, élelmiszeripari, erdészeti, halászati melléktermékek és hulladékok minél kevésbé hagyományos és minél inkább értéknövelt módon való hasznosításának szükségessége, tudtuk meg a kamara közleményéből.

A szervezet aktív szerepet kíván vállalni

A NAK Kertészeti és Beszállítóipari Osztályán belül jött létre ez az alosztály, és abban bíznak a szakemberek, hogy tudatos lépésekkel sikerül átfogóan választ adni olyan társadalmi kihívásokra, mint az élelmiszer-biztonság, a természeti erőforrások szűkössége, a világ fosszilis erőforrásoktól való függősége és természetesen az éghajlatváltozás témaköre. A felsorolt problémákat úgy kell megoldani, hogy közben a gazdasági növekedés ne torpanjon meg. Az osztály tagjai Somosné Nagy Adriennt választották meg az alosztály vezetőjének, és mint megtudtuk, ebben a munkában az ez iránt érdeklődő Fejér megyei tagok is részt vehetnek a kamara alapszabályában rögzítettek szerint.

Az előrejelzések szerint 2030-ra másfélszer annyi élelmiszerre lesz szükség
Fotó: FMH-archív

A szervezet aktív szerepet kíván vállalni abban a gazdasági átalakulásban, amelyben a folyamat nem hagyja figyelmen kívül a gazdálkodók érdekeit sem. A munkáját a napokban kezdő köztestület fontosnak tartja, hogy a magyar gazdák bevonhatók legyenek az értékláncok kialakításába. Ehhez erősíteni kell a helyzetüket, és érdekeltté kell őket tenni a biomassza-hasznosításban.

Mindenképpen megoldásokat kell keresni, hiszen az előrejelzések szerint a világ népességének növekedése miatt 2030-ra előreláthatólag másfélszer annyi élelmiszerre, 45 százalékkal több energiára és harmadával több vízre lesz szükség.

A biomassza a jövő?

A jövő gazdaságában a biomasszának rendkívül meghatározó szerepet szánnak, de ehhez fel kell térképezni és ki kell elemezni a lehetőségeket. Jelenleg az országos biomassza-felmérések nem időszerű adatokon alapulnak, ezért az új alosztály feladatai közé tartozik majd az új felmérések elkészítése.

A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban hatalmas értékesíthető biomassza-mennyiségek termelődnek, nap mint nap, de fontos ezek minőség szerinti elkülönítése, méghozzá úgy, hogy az anyag egyéb, például energetikai célú felhasználása ne veszélyeztesse a fenntartható és okszerű mezőgazdasági termelést.

Egy ilyen új gazdasági kon­cepciót nemcsak kitalálni és megtervezni, hanem ismertetni, terjeszteni és tanítani is kell. Kulcsszerepe van a hazai agrárgazdasági környezettel való megfeleltetésnek és a jó gyakorlatok bemutatásának. A kamara a gazdálkodói kör felkészítésében, a tudásátadásban is meghatározó szerepet kíván vállalni. Az új hasznosítási módok megismeréséhez, az új technológiák bevezetéséhez szükség van egy egységes platformra, ahol megtörténhet az információ- és tapasztalatcsere.

A biomassza kérdésköre természetesen az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának prioritásai között is szerepel. Az új tervezési ciklussal induló „Horizont Európa” kutatási keretprogramban (2021–2027) a kutatás-fejlesztési prioritásokban jelenik meg a biomassza értéknövelt hasznosítása. A 7. klaszterben tízmilliárd eurót különítenek el, kifejezetten erre a célra, támogatva az élelmiszer, a mezőgazdaság, a vidékfejlesztés és a biomassza-alapú gazdaság részterületeket. Az ehhez kapcsolódó pályázati kiírások várhatóan a jövő év folyamán jelennek meg.

MI IS AZ A BIOMASSZA?

Ez az anyag egy biológiai úton létrejövő szervesanyag-tömeg a környezettudomány szótára szerint, melyet a szárazföldön és vízben található élő és nemrég elhalt szervezetek, növények, állatok és mikroorganizmusok testtömege alkot. Idesorolható még az ember, az állat és az élelmiszeripari feldolgozók összes biológiai eredetű terméke, hulladéka, mellékterméke. A biomassza egyszerre tartalmazza a növények tömegét, melyet fitomasszának hívnak, a zoomasszát, mely állatok sokaságából áll, illetve a nekromasszát. A biomassza elsősorban élelem, csak ezután takarmány az állatoknak vagy ipari alapanyag. Ha szükség van rá, tápanyagot is adhat a kialakított termőhelyeknek. Ha többlet van belőle, akkor magyarázható csak az energiaforrásként való hasznosítása. Megközelítőleg 45-50 százaléka szén, emiatt került előtérbe egyik pillanatról a másikra az energetikai felhasználása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában