Gazdaság

2017.09.01. 19:50

A huszonöt év alatti, szakmával nem rendelkező fiatalok ösztöndíjat is kaphatnak

SZÉKESFEHÉRVÁR Az országban minden területen kirajzolódott, munkaerőhiánnyal küzd az ipar. Ez igazán jellemző Fejér megyére, ráadásul Székesfehérváron és környékén magas a munkaerőhiány.

Majer Tamás

Asztalos, hegesztő, gyakorló ápoló, gyakorló mentőápoló, villanyszerelő, épület- és szerkezetlakatos, gépi forgácsoló, ipari gépész. Ez az a nyolc hiányszakma, amelyre még a jövő hét folyamán is lehet jelentkezni a Székesfehérvári Szakképzési Centrumnál.

Fejér megyében húsz hiányszakmát határozott meg a legfrissebb vonatkozó kormányrendelet. Ennek listáját 2017. augusztus 29-i lapszámunkban is olvashatták. A 2017/2018-as tanévben a Centrum ebből tizenhetet meghirdetett. Mindet felnőttoktatásban, vagyis egy- vagy kétéves, ingyenes képzésként. A fentebb nem sorolt kilencet keresztféléves rendszerben, februári kezdéssel indítják majd el újra.

- Ha valakinek nem sikerült az egyetemi felvételije, érdemes választania a hiányszakmát oktató képzések közül - mondta lapunknak Kulcsár Szilvia a Centrum főigazgatója.

A nappali munkarendű, hiányszakmának minősülő képzésre beiratkozó huszonöt év alatti fiatalok, akiknek még nincsen szakmájuk, jogosultak az országos Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjra. Érettségire épülő képzés esetén már 2,5-ös átlagtól jár 20 ezer forint, 4,5 felett pedig akár 60 ezer forint is lehet a havi apanázs összege.

Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója

Székesfehérvár Alba Regia Ösztöndíja kifejezetten középiskolás tanulókat támogat, mégpedig a következő szakmák tanulóit: gépészet, villamosipar, informatika, közlekedésgépész.

- Bárki jelentkezhet. Aki nem kaphat ösztöndíjat, annak is érdemes, hiszen nagyon nagy eséllyel tud majd elhelyezkedni ezekkel a szakmákkal - tett voltaképpen javaslatot Kulcsár Szilvia.

Felnőttoktatásban ebben a tanévben további huszonhat képzést indítanak el, köztük van egyebek mellett az eladó, a kozmetikus, az irodai titkár, a szakács, a vállalkozási mérlegképes könyvelő is.

Az előző tanévben több mint ezren tanultak a Centrum különböző felnőttoktatási képzésein, 775-en tettek sikeres vizsgát, s szereztek így szakmát.

Lőrincz László, a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium gyakorlati oktatásvezetője Fotó: Molnár A.

A sikertelenül vizsgázók számára vizsgafelkészítést szervez a Centrum, ami után javítóvizsgán próbálkozhatnak. Egy ízben ingyenesen.

Nagyon változó a Centrum diákjainak életkora és motivációja. - 19-től 65 éves korig vannak tanulóink. Valaki azért jön, mert érettségi után szeretne még egy alapszakmát is, más átképzésre jön hozzánk. Vannak, akik kedvtelésből járnak a képzéseinkre! Erre jellemző példa a cukrász. S vannak olyanok is, akik ötvenes éveikben munkanélkülivé váltak és azzal a szakmával, amellyel rendelkeztek, már nem tudnának újra elhelyezkedni. Ezért tanulnak valami mást - tudtuk meg a főigazgató asszonytól.

Lesz-e munka a képzés után, Nos, a Centrum felnőttoktatásban résztvevő tanulói már a tanulóévek alatt köthetnek gyakorlati szerződést. Ebben is van segítség.

- Ha egy cég azzal jelentkezik a Foglalkoztatási Főosztálynál, hogy gyakornokot szeretne foglalkoztatni, úgy részt vehet egy Ginop-pályázon, s nyertessége esetén megkapja a gyakornoka bérét. A gyakornokjelöltekkel mi könnyen össze tudjuk hozni őket - ecsetelte a lehetőségeket Kulcsár Szilvia. - Már több mint háromszáz gyakornokjelöltet juttattunk helyhez ebben programban - folytatta.

A Centrum részt vesz az összes programban, ahol a szakképzéseket népszerűsíthetik. Köztük a novemberi Európai Szakképzési Héten (programjai már szeptemberben indulnak) és a tavaszi Szakmák Éjszakáján is.

AZ IDEI TANÉVBEN TÖBB MINT 700 MILLIÓ FT JUT FELÚJÍTÁSRA

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum két éve kezeli a tizenegy, kötelékébe tartozó iskolát. Az első évben közel hatszáz, a második évben már közel hétszáz millió forint értékben fejlesztették az intézmények infrastruktúráját.

A most induló, 2017/2018-as tanévben szintén 700 millió forint körüli forrás áll majd rendelkezésükre a további korszerűsítésekhez, beruházásokhoz. Alapvetően három finanszírozási típusra hagyatkozhatnak: saját forrás, a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott támogatások és pályázatoktól kapott segítségek. Utóbbiak közül Kulcsár Szilvia kettőt emelt ki. Egyik a Váci Mihály és Árpád szakközépiskolák kollégium épületeinek energetikai felújítása, amely tartalmazza a kollégiumok teljes ablakcseréjét, tető-, víz- és homlokzati hőszigetelését is. A másik a fotovoltaikus rendszer kialakítása nyolc további intézményükben. Ez napelemekkel és napkollektorokkal való felszerelésüket jelenti az alábbi iskoláknak: Bugát Pál, Hunyadi Mátyás, Jáky József, Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari, Széchenyi István, Vörösmarty Mihály. Nemcsak a székesfehérvári, hanem a két vidéki intézményükben is megtörténik majd mindez, jelesül a bicskei Vajda János Gimnáziumban és a móri Perczel Mór Szakgimnáziumban. A fotovoltaikus rendszerek kiépítése 2018. május legvégéig megvalósulnak.

Fontos tavalyi munka volt a móri tagintézményben egy vízkár utáni helyreállítás: komplex belső felújítást végeztek 6 millió forint értékben. Megtörtént a szükséges vakolás, festés, mázolás, padozat felújítás, erős- és gyengeáramú villanyszerelés, eszközpótlás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!