Gazdaság

2017.04.05. 14:07

Népszerű a sóska és a spenót a fehérvári piacon

Megjelent a sóska és a spenót is a termelői piacon, Lakatos Zoltánné őstermelő szerint ezeket a növényeket többféle módon is fel lehet használni a konyhában.

Laci Patrícia

Nagy volt a zsongás szerdán a fehérvári termelői piacon, a húsvét közeledtével egy kicsit a kínálat is  megnövekedett. Sőt, már megjelentek az első hazai zöldleveles növények is.

Lakatos Zoltánné őstermelő standján például csak úgy halmozódtak a spenót és sóskalevelekkel teli zacskók. A termelő szerint tavasszal már nagy az igény a hazai zöldségekre.

– Április elején jön be a szabadföldi sóska és a spenót, ezek az első zöldleveles növények, amik nem fóliában vannak már. A vásárlók keresik is ezeket a termékeket – mesélte Lakatos Zoltánné.

A spenótot és a sóskát sokan főzelékként készítik csak el, pedig ezeket a növényeket többféle módon is fel lehet használni.

Fotó: a szerző

– Sokan készítenek a zöldlevelű növényekből salátát, de aki a mediterrán ízek kedvelője, neki ez az elkészítési mód biztosan tetszeni fog:  a spenótot vagy a sóskát fokhagymával lepároljuk, tejszínnel felengedjük, utána összeforgatjuk penna tésztával, a legvégén pedig sajtot szórunk a tetejére – tanácsolta.

Egyre többen készítenek   zöld turmixot Lakatos Zoltánné szerint.

–  A sóskát és a spenótot banánnal, illetve almával turmixolják sokan össze. Hallottam arról is, hogy valaki levest készít például a sóskából, de a spenótból több anyuka is csinál bébiételt a gyermekének – mondta az őstermelő.

Lakatos Zoltánné egy másik újdonságot is megmutatott nekünk.

– A kerti zsázsa egy mikronövény. Enyhén tormára emlékeztető, csípős íze van,  sokan használják fel túróba,  salátákba, öntetekbe, de akár a vajas kenyeret is fel lehet dobni vele – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!