Gazdaság

2017.03.28. 19:12

Vízminőség és hatékony árvízvédelem

A Camaro-D projekt kiemelt célja a vízkészletek védelmének összehangolása és javítása a területhasználat és az éghajlatváltozás negatív hatásaival szemben - hangzott el a Herman Ottó Intézet konferencia-központjában.

V. Varga József

Az osztrák Szövetségi Mezőgazdasági, Erdészeti, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fogja össze azt a nemzetközi együttműködést, amelynek fő célja a Duna vízgyűjtő területének megóvása, valamint a vízkészletek védelmének javítása - tájékoztatta lapunkat a Herman Ottó Intézet. A szakágazatokon és országokon átívelő Camaro-D projekt (Cooperating towards Advanced Management Routines for land use impacts on the water regime in the Danube river basin) a hatékonyabb árvízvédelmet is szolgálja - mondta Hubert Siegel, a projektvezető partner képviseletében. Hozzátette: nagy öröm, hogy a Duna menti országokból 23 partnerszervezet csatlakozott a 2019-ig tartó projekthez, köztük minisztériumok, egyetemek, kutatóintézetek. Ezáltal a partnerszervezetek szakemberei tanulmányozhatják és elsajátíthatják a legkorszerűbb technikákat.

A Duna Budapestnél. A hazai főág hossza 417 kilométer, az ország vízrajzának meghatározó eleme Fotó: Archív (H. Szabó Sándor, ORFK légi fotó)

A 2,6 millió euró összköltségű projekt során a partnerszervezetek területhasználati és kezelési jó gyakorlatok gyűjtésével egy olyan eszköztárat állítanak össze a Duna vízgyűjtő területére, amelynek segítségével javulhat a folyó vízminősége - emelte ki Riesz Lóránt. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Környezetvédelmi és Természetvédelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese hozzátette: a háttérintézet a megszerzett ismereteket továbbcsatornázza az érdekeltek, a földtulajdonosok és az agrárium más szereplői felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!