Gazdaság

2016.12.08. 21:15

Nincs nyomás alatt a gazdaság

A béremelések ellenére továbbra sincs inflációs nyomás a hazai gazdaságban. Az éves átlagos infláció 0,4 százalék közelében alakulhat.

FMH-információ

Nem okozott meglepetést a novemberi inflációs adat az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint: a béremelések ellenére továbbra sincs inflációs nyomás a gazdaságban. Az éves átlagos infláció 0,4 százalék közelében alakulhat, a novemberi szám érdemben nem módosítja az idei inflációs kilátásokat a Takarékbank, az ING és a CIB Bank elemzői szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NgM) közölte: a friss adatok alapján 2016-ban a kormány idei konvergenciaprogramjában szereplő előrejelzésnek megfelelően alakulhat az infláció.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adatai szerint a fogyasztói árak novemberben átlagosan 1,1 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz viszonyítva az árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek. Január-novemberben az árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: a tavalyi átlagos infláció -0,1 százalékos volt, idén 0,4 százalékos átlagos inflációra számítanak. Decemberben részben bázishatások, az üzemanyagárak megugrása miatt az infláció 1,8 százalékra emelkedhet, a jövő év végére pedig megközelítheti a 2 százalékot, de a 3 százalékos inflációs célt várhatóan így sem éri el 2018 előtt, ami tartósan lehetővé teszi az alacsony kamatszint tartását, valamint a nem-konvencionális eszközök alkalmazását - vélekedett.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az adatközlés igazán komoly meglepetést nem okozott, folytatódik az áremelkedés fokozatos gyorsulása. Az éves bázisú inflációt felfelé hajtotta az élelmiszerek áremelkedése, miközben átlag felett drágult a szeszes italok és dohányáruk termékköre.

Hozzátette: az év végéig tovább erősödő inflációra számít, ami megközelítheti a 2 százalékot is. Az év végi áremelkedést az üzemanyagok drágulása vezérelheti, figyelembe véve a dollár erősödését és az olajárak felfutását. Az év egészében 0,5 százalék körüli átlagos éves inflációt vár.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szerint az infláció még mindig jelentősen elmarad a 3 százalékos jegybanki céltól és abszolút értékben is alacsonynak mondható, de az emelkedő trend már egyértelmű. Az éves átlagos infláció 0,4 százalék közelében alakulhat, a novemberi adat érdemben nem módosítja az idei inflációs kilátásokat. Ezzel együtt a monetáris politikai kilátások változására sem számít - tette hozzá. Az év/éves inflációs ütem 2013 szeptemberében 1,4 százalékos volt, azóta most először fordult elő 1 százalékot meghaladó árindex.

Közlése szerint 2017 elején folytatódhat az emelkedő trend, az első negyedévre már 2 százalék fölötti év/éves árindexet valószínűsít, és a jövő évi átlag is 2 százalék közelébe ugorhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!