Gazdaság

2016.12.05. 20:55

Havi száz a tanulás mellé - Miért érdemes Fehérváron egyetemi, főiskolai képzést választani?

Székesfehérvár - A duális képzésben a cégek által adott fieztés mellé az egyetemek és a város is adhat ösztöndíjat, így akár havi százezer forint feletti bevételük lehet az ebben a képzésben tanuló fehérvári hallgatóknak.

Házi Péter

Minderről a Teleki Blanka Gimnázium tornatermében, a diákok számára tartott tájékoztatón beszélt Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester. A város középiskoláiban zajló roadshow nem titkolt célja, hogy a fehérvári diákokat érvekkel ösztönözzék, tanuljanak a városban elérhető komoly presztízsű képzéseken. A jelentkezéseket február 15-éig lehet megtenni, nem véletlen, hogy sokan voltak kíváncsiak a lehetőségekre.

Amint Fehérvár polgármestere hangsúlyozta, az ország talán legrangosabb gazdasági képzését adó Corvinus fehérvári kara a budapestivel megegyező követelményekkel, ugyanazokkal az oktatókkal működik, és ugyanazt a diplomát lehet itt megszerezni, mint a budapesti helyszínen. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán pedig azért érdemes tanulni, mert az egyetem budapesti képzésien nincs lehetőség a havi komoly keresetet is adó duális képzésre. Mészáros Attila a részletekről beszámolva kiemelte, a Corvinus két fehérvári képzése, a gazdálkodási és menedzsment, valamint a pénzügy és számvitel szak is elérhető duális formában, 2017-től 31 ilyen helyre lehet pályázni a székesfehérvári campusban. Jövő szeptembertől gazdasági informatikus szak is indul levelező alapképzésben.

Február 15-éig el kell dönteni, ki hová adja be a jelentkezését, nem véletlen, hogy sokan voltak kíváncsiak a helyi lehetőségekre Fotó: Koppán Viktor

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán pedig, ahol ebben a tanévben 55 hallgató tanul duális képzésben, jövőre már 155 duális hely lesz, s a képzésbe már a városhatáron kívüli, nemzetközi cégek is bekapcsolódtak. A villamosmérnök, mérnök informatikus, műszaki menedzser, földmérő-földrendező mérnök és gépészmérnök szakok mindegyike pályázható duális formában is. A duális képzés előnye, hogy a hallgatókkal egy munkavállalói szerződést kötnek, a fiatalokat a cégek, intézmények bevonják a munkafolyamatokba, ami már az egyetem megkezdésétől biztosítja a gyakorlati tudás elsajátítását.

A cégek legalább a minimálbér 60 százalékát fizetik a hallgatóknak, de több cég ennél nagyobb összeget ad. Ha az egyetemi és az Alba Regia városi ösztöndíj lehetőségeit is hozzáadjuk, havonta akár százezer forintnál is nagyobb összeg érkezhet a diákok számlájára. A város tervei között szerepel egyébként egy közös campusépület kialakítása is, hogy minden szempontból egyetemi negyed jöjjön létre a Budai út mentén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!