Gazdaság

2016.11.13. 12:35

Almaevésre buzdítják a magyart

Székesfehérvár - Az almafogyasztás növelésére buzdító kampányt indított az agrártárca, valamint több szervezet, illetve hét áruházlánc.

Dávid Erzsébet

A december 10-éig tartó program célja, hogy felhívja a vásárlók figyelmét a hazai almák gazdag választékára, s a fogyasztás növelésével hozzájáruljon a termelők piacainak stabilizálódásához.

Az Agrármarketing Centrum (AmC), az agrártárca, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a FruitVEB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által indított kampány során a csatlakozott élelmiszerláncok igyekeznek minél több hazai almafajtát kínálni. A gyümölcs többsége az ország legnagyobb almatermő vidékeiről, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyéből érkezik az üzletekbe, de ahol a közel-ben vannak almaültetvények, azok termésével is bővítik a polcok választékát.

Az egészséges táplálkozásban fontos szerepe van az almának, amelyből most bőséges a választék
Fotó: Borbély Béla

Fejér megyében kevés az almáskert, s azok hozama is alacsony volt az idén, így ebből a gyümölcsből hazai importra szorulnak a térség üzletei. A statisztikák szerint országosan 32 800 hektáron mintegy hét és fél ezren termelnek almát, s ezzel Európában a hatodik legnagyobb almatermelő ország vagyunk - tudtuk meg Kiss Norbert Ivótól, a NAK megyei elnökétől.

Fontos az almafogyasztás ösztönzése, mivel a kívánatosnál kevesebbet eszünk ebből az egészséges gyümölcsből: az egy főre jutó fogyasztás a korábbi, évi 30 kilogrammról mostanra csaknem a felére esett vissza, pedig sokat tesz az egészségéért az, aki naponta elrágcsál - lehetőleg héjastól - legalább egy almát. A táplálkozástudományi szakemberek szerint érdemes megszívlelni a régi közmondást, amely szerint napi egy alma, az orvost távol tartja . Ez nem túlzás, az almának ugyanis minden porcikája értékes. C, A, B vitamint, folsavat, kalciumot, magnéziumot, káliumot tartalmaz, s jelentős a méregtelenítő hatása is. Gazdag rostanyaga segíti a bélflóra működését, s csökkenti a magas koleszterinszintet. Fogyaszthatják a fogyókúrázók, adható a kisgyerekeknek, csecsemőknek, betegeknek, kifacsart leve pedig élénkítő hatással van a szellemi tevékenységre. Fogyasztásának megkedveltetésére az agrártárca a mostani tanévben is meghirdette az iskolagyümölcs és iskolazöldség prog-ramot, amelyhez országosan 2157 iskola csatlakozott. Ez pedig mintegy 3000 tonna almának jelent biztos piacot, s hozzájárul a hazai almatermelők jövedelmi helyzetének javításához, s mivel az almatermelés kézimunka igényes kertészeti kultúra, munkahelyek megtartásához is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!