2016.08.31. 16:50
Így főzd be a paradicsomot!
Székesfehérvár - Vékony héjú, ízletes szabadföldi paradicsomokból olyan szószt készíthetünk, ami után lenyaljuk mind a tíz ujjunkat. Tehát elő a befőttesüvegekkel és indulás a városi piacra, ahol most igazán szép zöldségeket lehet vásárolni.
Lakatos Zoltánné őstermelő standja kakukktojásként a virágárusok között bújik meg, de lehetetlen úgy elmenni mellette, hogy az ember nem veszi szemügyre az élénk színeket, és az isteni ízeket ígérő, gyönyörű zöldségeket.
Mint megtudom, most a szabadföldi paradicsomot viszik a legtöbben, nem csak enni, befőzni is.
Lakatos Zoltánné pultján már lehet látni sütőtököt, ha megérkezik az ősz, ebből is több lesz
Fotó: Sebestyén Lilla
- Mint mindennek, a finom paradicsom befőttnek is az a titka, hogy jó minőségű, ízletes zöldségeket használjunk. Az is fontos, hogy vékonyhéjú legyen a paradicsom. Én apróra vágom, kevés pirospaprikával főzöm meg, majd dunsztolom a paradicsomot. Egyéb zöldséget, vagy fűszert nem rakok mellé, így kapunk ugyanis igazi, gazdag paradicsomízt - magyarázza az árus, aki azt is hozzáteszi: ha nem lesznek hűvösek az éjszakák, és kitart a száraz idő, akkor még jó pár hétig lehet majd paradicsomot kapni.
A mosolygós őstermelőtől azt is megtudom, hogy kovászolni való uborkát körülbelül még egy hétig lehet venni, aztán kifut, és a különböző tökfélékből - cukkiniből, patiszonból, padlizsánból - is még most érdemes vásárolni. Ugyan már nem nőnek olyan nagyra, de az ízük attól még kiváló. A sütőtök persze kivétel. A Halloweent idéző zöldség ugyanis még csak most jelent meg a városi piacon és idővel egyre nagyobb teret fog hódítani.
Burgonya/kg 130-178 130
Vöröshagyma/kg 149-198 140
Fokhagyma/kg 1700-1900 1100
Fejes káposzta/kg 178-298 160
Kelkáposzta/kg 199-398 299
Zöldség gyökér/kg 698-898 650
Sárgarépa/kg 148-228 150
Saláta/db 198 220
Paradicsom/kg 248-299 390
Paprika/kg 198-698 179-350
Fejtősbab/kg 498-598 530
Cukkini/kg 200-499 280
Főzőtök/kg 159-200 140
Szőlő/kg 348-498 299
Nektarin/kg 299-400 330
Őszibarack/kg 300-450 299-380
Alma/kg 300-598 180-220
Körte/kg 298-698 550
Szilva/kg 180-200 220
Kukoricacső/db 99 80
Tojás/db 30-50 36