Gazdaság

2016.06.12. 17:15

Az árnyékon múlik a támogatás? - Az MVH szerint kiszűrik a torzító tényezőket

Székesfehérvár-Budapest - Gazdálkodó panaszosunk szerint azért esett el 0,6 hektárnyi támogatástól, mert azt a légifotók alapján beárnyékolja az erdő. Az MVH szerint viszont kiszűrik az ilyen torzító tényezőket.

Házi Péter

Dula István évek óta gazdálkodik a földjein, eddig mindig megkapta a hektárok után járó területalapú támogatást. Idén viszont, amikor a falugazdásznál igényelni próbálta az egyik, 3,2 hektáros területrészre is ezt a támogatást, azt a tájékoztatást kapta, hogy 0,6 hektárt le kell vonni a földből, mert azt a részt a légifelvételek alapján beárnyékolja a szomszédos erdő, így erre nem jár támogatás.

- Visszakérdeztem, hogy ha a fotó este készül, akkor ennél is kisebb területre kapok támogatást a nagy árnyék miatt? - mondja panaszosunk, akinek tavaly egy másik földjénél is csökkentették a támogatást 0,4 hektárral, mert ott meg fák vannak a szántóföld szélén.

- Mivel a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szerint az említett 0,4 hektár túligénylés volt, a tavalyra járó, általában január végéig megkapott területalapú támogatásnak egy jelentős részét, nagyjából 400 ezer forintot még most sem kaptam meg - tette hozzá Dula István. Panaszosunk viszonylag gyenge, 5 aranykorona értékű földeken dolgozik, szüksége lett volna műtrágyára, gyom-irtóra, de ezeket a támogatás csúszása miatt nem tudta megvenni.

Ha a fotó este készül, akkor kisebb területre kapok támogatást az árnyék miatt? - kérdi Dula István (Fotó: Házi Péter)

Amint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal sajtóosztályától megtudtuk, nem csak egy adott évi ortofotóval, hanem több évre vonatkozó légifelvételek különböző technikai változataival dolgoznak. Olyan légifelvételeket is felhasználnak, amelyek segítségével a nem támogatható területek lehatárolásakor a magasabb terepi objektumok, például magasabb fák árnyékai kiszűrhetők. Az eljárás során a természetes növényzet és a művelt terület jól elkülönül egymástól, továbbá ahol lehetőség van, a felülvizsgálatnál az adott évi szuperfelbontású űrfelvételeket is figyelembe veszik. A fák árnyékolása tehát nem befolyásolja a terület támogathatóságát, azonban az igen, ha valamely igényelt területrészen nem folyik mezőgazdasági művelés, hanem például földút helyezkedik el.

Mint írják, a falugazdászok tevékenységének értékelése és felügyelete nem tartozik az MVH hatáskörébe, de minden rendelkezésére álló eszközzel segítették a falugazdászok felkészülését.

Az uniós közös agrárgazdasági politikájának (KAP) reformja alapján valóban megváltozott a támogatási rendszer, a kifizetések több részletben érkeznek. Aki jogosult volt, előleg-, illetve részfizetés formájában már támogatáshoz jutott. A 2015. évi támogatásra tervezett összesen 420 milliárd forintból közel 400 milliárdot fizetett ki eddig az MVH és a június 30-i véghatáridőig minden jogosult termelőnek eljuttatja az őket megillető összegeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!