Gazdaság

2016.04.27. 18:25

Feltűnt az újkrumpli

Székesfehérvár - Egyre-másra jelennek meg az új, tavaszi zöldségek, de árcsökkenésre egyelőre ne számítsunk. Jó hír, hogy legalább a palántáké nem emelkedett...

Kocsis Noémi

Emlékszem, tavaly ilyenkor is szinte ugyanezen az áron lehetett beszerezni a fehérvári nagy élelmiszerpiacon az egészséges, fejlett kiskerti zöldségpalántákat. Tegnap pedig a legnépszerűbbekből - paprika, paradicsom - is bőven lehetett válogatni: volt ott bőven termő, bokros, törpenövésű, kúszó, és még ki tudja, hány típus. A palánták ára természetesen a fajától függ, de árusonként nagy kiugrást nem tapasztaltunk. A paradicsomok 150-200-ért mentek (a nagy méretű, gyakorlatilag fává nevelhető 500 forint volt), a paprikák 100-120-ért, a petrezselyem 50-ért, de aki akar, már sárgadinnyét, cukkinit, tököt is ültethet.

Színes egynyári virágok határozták meg a külső piac képét Fotó: Molnár Artúr

Ami ezek érett, ehető változatát illeti, az árak már sokkal magasabbak: a legolcsóbb paradicsom kilója se volt 550 forint alatt. A sárga paprikák inkább ezer forint felett járnak, mint alatta. Gyümölcsfronton egyelőre nincs kihívója az epernek: a magyar 1490, 1590 forint volt, a görög 790 kilónként. És megjelent végre sokak nagy kedvence, az új-krumpli is, láttunk 450-ért apróbbat, 600-ért nagyobb méretűt. Érthetően egyelőre óvatosan vásárolgattak belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!