Gazdaság

2016.02.03. 18:35

Hogyan tudunk egyszerre pénzt és energiát is megspórolni?

Mik azok az általános hibáink, amelyek miatt magasak a számláink? Hogyan tudunk egyszerre pénzt és energiát is megspórolni? Ezekre kerestük a válaszokat.

Laci Patrícia

Sokakkal előfordul, hogy a közüzemi számlák láttán lefordulnak a székükről, mert olyan magas összegek szerepelnek a csekkeken. Pedig egy kis odafigyeléssel könnyedén meg lehet spórolni pár ezer forintot és persze az energia sem vész el feleslegesen. Általánosságban is elmondható rólunk, hogy nem vagyunk elég tudatosak.

- Sajnos nem jellemző ránk az, hogy megspórolnánk az energiát. Még mindig nem vagyunk elég tudatosak, de úgy gondolom, hogy már jó irányba haladunk - számolt be lapunknak tapasztalatairól Szauter Ákos, a székesfehérvári Széphő Zrt. vezérigazgatója.

Az igaz, hogy a mai elektronikai eszközök sokkal kevesebbet fogyasztanak, mint a régebben gyártott modellek, viszont jóval több modern kütyüt használunk nap mint nap. Éppen ezért a takarékoskodás sokkal nehezebb a számunkra:

- Nagyon szeretünk kényelmesen élni. Jellemző sokakra, hogy az összes világítótestet felkapcsolva hagyják a lakásban. Pedig bőven elég azt használni, amire szükségünk van. Ez az egyik legtipikusabb hiba, amit még a mai napig rengetegen elkövetnek. Vannak a lakásokban olyan berendezési tárgyak, amelyek a távszabályzókkal való kikapcsolásuk után is használják tovább az áramot. Ez azért történik, mert ilyenkor csak a készenléti üzemmód lép életbe. Ilyen készülékek például a televíziók, a magnók vagy a DVD-lejátszók - mondta a vezérigazgató.

Szauter Ákos, a Széphő Zrt. vezérigazgatója szerint fontos a tudatos energiafogyasztás

Szauter Ákos szerint egy másik jellegzetes rossz szokásunk az, hogy kézmosáskor túlzásba visszük a vízfogyasztást.

- A keverőszelepes csapoknál sokan csinálják azt, hogy hirtelen megengedik a vizet. Ráadásul a csap karját középen hagyják. Ilyenkor rengeteg energiát elpazarlunk. Nem elég, hogy kárba vész az a sok víz, de még a gázszámlánkat is növeljük vele. Hiszen a langyos víz engedésekor automatikusan beindul a gáz fogyasztása.

A hűtésre alkalmas készülékekkel is okosan kell bánni Szauter Ákos véleménye szerint.

- Amikor egy nagy bevásárlás után feltöltjük a hűtőt, akkor az élelmiszereket próbáljuk meg egyszerre betenni, ne pedig külön. A sok ajtónyitogatástól jóval több meleg levegő áramlik be, amit a készüléknek le kell hűtenie. Ha valamit pedig fel szeretnénk olvasztani, már előző nap vegyük ki azt a fagyasztóból, s tegyük be a hűtőbe. Ez azért jó, mert segíti a készülék belső hőmérsékletét fenntartani.

Aki rendelkezik szárítógéppel, a mosógépének adottságairól se feledkezzen el:

- Célszerű a mosáskor minél magasabb fordulatszámon centrifugázni a ruhákat, mert utána a szárítógép használatakor sokkal kevesebb energiát fogunk fogyasztani - tanácsolta Szauter Ákos.

A tél idején főleg a fűtés miatt növekszik meg a számla, de némi odafigyeléssel ezt az összeget is egyszerűen le tudjuk csökkenteni:

- A hőérzetünket könnyedén tudják befolyásolni az ablakok. Ezért fontos sötétítőt használni, amitől kevésbé fogunk fázni, ha éppen az ablak mellett állunk. Így nem is érzünk majd arra késztetést, hogy feltegyük magasabbra a fűtést. Sokan azt a hibát is elkövetik, hogy nem öltöznek fel rendesen otthon, rövidnadrágban vannak, pedig csak jobban fel kellene öltözniük. A központi fűtést mi tudjuk szabályozni, úgyhogy azok a panellakók, akik azt tapasztalják, hogy túl meleg van náluk, jelezzék a közös képviselőnek. Sajnos azt nem tudjuk kivédeni, ha a panel egyik felében fáznak vagy melegük van, míg a ház másik részében nincs probléma - tette hozzá a vezérigazgató.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!