Gazdaság

2016.01.14. 17:08

Egyre több mozgássérültet kellene elhelyezni a nyílt munkaerőpiacon

Székesfehérvár - Hagyományteremtő céllal rendezte meg csütörtökön a fogyatékos üggyel foglalkozó szervezetek szakmai találkozóját a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete és a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány.

- Nagyon sok olyan közös ügye van a civileknek, az önkormányzatnak és a munkaadóknak, amiről közösen kell beszélni - mondta Farnady Judit, a fehérvári Civil Centrum Közhasznú Alapítvány ügyvezetője.

Horváth Klára, a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesületének elnöke fontosnak nevezte, hogy a fogyatékossággal foglalkozó szervezetek rendszeresen találkozzanak. Kiemelte: az akadálymentesítési programokhoz a civilek felajánlják szakmai segítségüket, s már a tervezési időszakban szívesen véleményeznék az egyes beruházásokat. Bár Székesfehérvár e téren nincs rossz helyzetben, még mindig sok akadály nehezíti a mozgássérültek életét.

Horváth Klára (b3): fel kellene frissíteni a megyeszékhely esélyegyenlőségi programját is. Fotó: Molnár Artúr

A megjelentek közül többen is rendkívül fontosnak nevezték a mozgássérültek és a megváltozott munkaképességűek munkába állásának segítését a nyílt munkaerőpiacon. Ebben - hangzott el - nagy szerepe lehet az önkormányzatnak, és a civil szervezeteknek is. Előbbi kérdése sokkal nagyobb súllyal esne a latba a munkáltatóknál, mintha az intézmények vagy a segítők jelentkeznének, utóbbiak pedig a fogyatékossággal élők szempontjából betölthető munkahelyi státuszok adatbázisukkal segíthetnének.

Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere rendkívül fontosnak nevezte a beszélgetést a fogyatékosságot érintő témáról. Kiemelte, nemrég több törvényi változás is történt ezen a területen, s ma is egy ilyen folyamat zajlik, de nincs olyan területe a városnak, ahol ne lehetne még többet tenni. Mint mondta: készen állnak bármilyen közös gondolkozásra, az önkormányzat pedig nyitott a szervezetek előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!