Gazdaság

2015.12.18. 19:24

Áldás, vagy hosszú átok a forintosítás az autóhiteleseknek?

A napokban fontos levelet kaptak az autóhitelesek. A forintosítási értesítőt. Valószínűleg nem mindenki örül neki felhőtlenül, ugyanis akár duplájára is nőhet a futamidő.

Szabó Zoltán

Az Országgyűlés szeptember 22-én szavazta meg az autóhitelek forintosítását, a Varga Mihály által előterjesztett javaslatot. A döntés értelmében az átváltást az augusztus 19-i, a mostaninál egyébként kedvezőbb árfolyamon hajtják végre. Úgy számoltak, hogy a forintosítás egy tipikus svájci frankos hiteles esetén frankonként 31 forint tehercsökkenést jelent. A pénzintézeteknek december 15-ig kellett postára adniuk a szerződések módosításáról szóló ajánlatukat. Nekik kötelező volt ajánlatot tenniük a forintosításra, ugyanakkor az ügyfeleknek önkéntes az átváltás, és ha úgy döntenek, a kézbesítéstől számított 30 napon belül kérhetik a forintosítás mellőzését.

Nagyon ajánlott alaposan áttanulmányozni a banki dokumentumokat, osztani, szorozni, esetleg szakember tanácsát kérni, érdeklődni az adott pénzintézetnél. A jegybank egyébként azt javasolja az adósoknak, hogy ha nincsenek megelégedve az átváltással, akkor keressék fel a bankjukat, és próbáljanak meg egyedi megállapodást kötni, ugyanis erre is lehetősége van az ügyfeleknek.

Ráadásul egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hitelről van szó. A decembertől fizetendő törlesztő részlet az ígéretek szerint a kedvezményes érfolyamnak megfelelően 12 százalékot meghaladóan csökken azon hiteleknél, amelyeknél a részlet az árfolyammal együtt változott. A másik konstrukcióban, a devizahitelek mintegy harmadában viszont havonta fix összeget fizet az adós forintban, viszont a folyósítási és a törlesztési árfolyam különbsége, továbbá a kamatemelkedés hatása külön számlán gyűlik. A gyűjtőszámlán felhalmozott tartozást pedig rendszerint a futamidő végén kell rendezni, gyakran egy összegben. Azért, hogy ez a kifizetés ne jelentsen elviselhetetlen terhet az adós számára, a futamidőt meg kell hosszabbítani.

Az új autóból az évek során régi lesz,   értékét évről évre veszti. Van, aki ki tudott jönni a hitelből, mások sokáig nyögik a tartozást
Fotó: archív

Egyes számítások szerint, mindent egybevetve még így is kevesebb lehet a teljes visszafizetés a forintosításal, ám kérdéses, hogy ki örül annak, ha még hosszú ideig ott lebeg egy súlyos teher a feje fölött.

A különböző hírportálokon egyébként már sorjáznak a a különböző egyéni történetek. Úgy tűnik, hogy jónéhányan megijedtek, pánikba estek. Egy asszony például arról számol be, hogy 2,4 millió forintot fizetett vissza a 2007-ben felvett 2,2 milliós hitel után, ami 2017-ben járt volna le. Az értesítés szerint viszont lényegében még egyszer ennyit kell törleszteni 2023-ig. Ráadásul az autó már csak pár százezer forintot ér, és mire befejezik a törlesztést, értékét veszti.

Egy másik autóhiteles ügyfél, Zoltán kedden kapta kézhez bankjától a nagyméretű borítékot. Lapunknak elmondta:

- Én azok közé tartozom, akik jobban járnak a forintosítással. Még 2008 márciusában vettem az autót, két és félmillió forint devizahitelt vettem fel, ráadásul 10 év futamidőre. Akkor havonta 29 ezer forint körül alakult a törlesztő részlet, de még abban az évben jött a válság, és rövidesen már ennek a dupláját fizettem havonta, de voltak extrém hónapok, amikor 80 ezer forint fölötti összeg szerepelt a csekken. A tartozásom 7 év után még mindig 1,1 millió forint, ez a forintosítással a törvényben előírt követelés-elengedést követően 987 ezer forintra módosul. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben átlagosan 43 ezer körül alakult törlesztő részlet mostantól havi fix 38 ezer forint lesz a futamidő végéig. Persze, ettől függetlenül hitelre autót venni a világ legrosszabb üzlete, hiszen egy 4 milliós autóért végül akár 7 milliót is kifizethet az ember, ráadásul az autó akkorra már egymilliót sem ér

Áldás vagy hosszú átok tehát a forintosítás? Egyértelmű válasz nincs, hiszen nem mindenkinél ugyanazt eredményezi. Azt sem tudhatjuk még, hogy a hitelesek kétharmadának valóban csökken-e a részlete. S ha igen, akkor mi lesz azzal az egyharmaddal?




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!