Gazdaság

2015.12.30. 15:13

A lencsét és a virslit keresték a piacon

Rengetegen fordultak meg a székesfehérvári piacon szerdán. Sokan a lencsét vásárolták, de a húsboltosok sem panaszkodhattak.

Laci Patrícia

Erősen érződött az óév búcsúztatásának szele szerdán a városi piacon. Mindenki a hagyományos szilveszteri és újévi ételek hozzávalóit vette meg az őstermelőktől. Nem is csodálkozom azon, hogy sokan az utolsó pillanatokra hagyták az élelmiszerek beszerzését, hiszen frissen minden jobb.

Azt nem tudjuk, hogy az ősi babona miatt, miszerint a minél több lencse fogyasztása sok pénzt hoz a házhoz, vagy csak megszokásból, de az emberek kilószámra vették az aprószemű növényt a piaci árusoktól:

– Az egész évet nézve ezeken a napokon fogy el a legtöbb lencse. Ilyenkor egy nap alatt körülbelül 50-60 kilogrammot is eladunk belőle. A szilveszter előtti nap a legforgalmasabb – mesélte Bors Lászlóné árus. A hölgy szerint ez a legfinomabb lencse:

Bors Lászlóné elmondása szerint a szilveszter előtti napokon adják el a legtöbb lencsét
Fotó: Laci Patrícia

– A legjobb a kanadai fajta. De ne tessék félreérteni, nem Kanadából való, csak így hívják. Ez a típusú lencse szép és nagyszemű. Ezek mellett nagyon hamar megfő.

Sokak számára kötelező étek újévkor a lencse. Vannak, akik a levesre esküsznek, mások inkább a főzeléket választják:

– A füstölt húsok nem hiányozhatnak a lencselevesből, mert azzal az igazi, vevőim mesélték, hogy egyesek tojást is raknak bele. A lencsefőzeléknél szerintem nagyon isteni, ha sült malac a feltét – tette hozzá Bors Lászlóné.

Az egyik abai termelőnek már csak kevés lencséje maradt, hamar elkapkodták tőle az áruját:

– Mivel kistermelő vagyok, ezért tőlem olyan 5-6 kilogramm lencsét vettek meg. Ezt a növényt csak újév előtt viszik, máskor nem. Pedig szerintem ez egy nagyon finom étel, emellett rengeteg jótékony hatása van. Sok vitamint tartalmaz, s mi mégsem fogyasztjuk annyira. Ellenben a távol-keleti országokban nagyon sok ételhez felhasználják a lencsét. Jók a receptjeik is, ajánlom őket.

Az abai árus megfigyelte, hogy a bab is nagyon közkedvelt ételnek számít újévkor:

– Ha valaki nem szereti a lencsét, az gyöngybabot vásárol helyette. Hiszen a bab is egy aprószemű növény, ami a bőséget jelenti.

A hölgy a konyhatündéreknek is adott egy hasznos tippet:

– Az anyukám úgy készíti a lencsefőzeléket, hogy a rántás után rak az ételbe egy evőkanálnyi mustárt. Attól pikáns íze lesz a főzeléknek.

Vitték a lencsét, de a húsos pultoknál is sokan álltak sorban a városi piacon
Fotó: Laci Patrícia

A lencsék mellett a piac másik slágertermékei a disznócombok és a virslik voltak, amik nélkül el sem tudjuk képzelni a szilvesztert. A hentesek egy percre sem álltak meg, annyira sok embert kellett kiszolgálniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!