Gazdaság

2015.11.18. 16:26

Vegyék meg, asszonyok! - A karfiol, mint a szerda slágere

Székesfehérvár - Vegyék meg asszonyok, itt ne hagyják nekem! - kántálta az élelmiszerpiac ismert eladója, s valóban, az invitálásra fogyott is a szép fej, tömött karfiol.

Kocsis Noémi

Úgy tűnik, a szerdai élelmiszerpiac sztárja a karfiol volt, az egyik külső standon, ahol 250 forintért mérték kilóját, hosszú sor állt, pedig két árussal odébb kapható volt 200-ért is, ugyanolyan. Odabent átlagosan 300 forintért árusították, s így is bőven fogyott belőle. Brokkoliból viszont alig találtunk, ahogy cukkiniból se igen, utóbbi 990 forint volt már.

Még mindig van lecsópaprika 299-369 forintért, kápia és különböző fajta színes, ress húsú zöld és piros akár darabonként egy százasért is. Paradicsomból illatos, finom viszont már nem nagyon kapható sajnos. Ami még lédúsnak látszik, azért átlagosan 500-880 forintot kérnek, minden másra ott a halvány import, de az felejthető.

Szikszai Sándor, a piac jellegzetes figurája, ha ő kínálgat, vesznek is a hölgyek – például karfiolt Fotó: Koppán Viktor

A sütni való tök tartja az árát, egyben és darabolva-fóliázva is 140-150 forint kilója, és 600-ért láttunk apró, de szép lilára érett fügét is. Az egzotikus csicsóka és naspolya szintén megtalálható, ezek még nem törték át a konzervatív vásárlók ízlését, de remény azért van: a csicsóka már megkezdte térhódítását a fűszeresebb zöldségkedvelők között. Pompás, hatalmas birsalmákat és birskörtéket is árultak mellettük, ezekből átlagosan 450-650 forint közötti áron lehetett vásárolni.

Az ízes, tisztított dió kilója 2200-2500 forint volt tegnap és a nagyon kedves kistermelő hölgy minden további nélkül engedtet kóstolni, sőt, ő maga biztatta erre a vásárlókat, mondván: a diót bizony meg kell ízlelni, nehogy keserűt kapjunk. A mandulát a kistermelők olcsóbban adták, mint ahogy a hagyományos magházakban hozzá juthatunk, utóbbiban 550-570 forint a mandulából tíz deka, míg a standokon 440-470-ért láttunk ugyanolyan minőségű tisztított mandulát. Almát és többféle körtét is bőven lehet kapni, utóbbiból már nem a haraphatatlanul kemény fajtákat, megjelentek a lágy, kásás, azonnal fogyasztható típusok is.

A petrezselyem csomója 80-100 forint, a friss zöldhagymáé 100-150 forint volt, nagyságtól függően. Honi szőlőt csak két helyen láttunk, 800 forint volt egy kiló. Ezt kihagytuk, helyette egy doboznyi friss rukkolát vettünk inkább, salátának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!