Gazdaság

2015.10.29. 21:56

Meddig húzzuk a tüzifával? (x)

Napjainkban a fosszilis tüzelőanyagok semmiképp sem élik aranykorukat, hisz ezek készlete véges, környezetszennyező hatásuk kimagasló és számos nemzetközi konfliktus forrásául is szolgált már.

Épp ezért nem is csoda, hogy számos megújuló energiaforrás kap egyre több figyelmet, és ezek közül a legkiemelkedőbb a napenergia. Ez a kimeríthetetlen energiaforrás korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre, mely a modern technológiai vívmányoknak, felfedezéseknek köszönhetően akár felhős, borús idő alatt is remekül helyt tud állni és számunkra elektromos áramot tud termelni. Mivel számos előnye van, ezért rengetegen döntenek a napenergia mellett, és igényelek a legtöbbet használt napenergiát elektromos árammá átalakító berendezést, a napelemet.

A napenergia, napelemek egyik legnagyobb előnye, hogy teljes mértékben természetes és tiszta, ezért abszolút környezetbarát megoldásnak bizonyul. Mivel üzemeltetése relatív olcsó, az energiacsökkentés mindenképp elérhető vele és károsanyag kibocsátással nem rendelkezik, ezért a napelemek és napelem rendszerek a környezetbarát megoldások legjobbjai közé tartoznak. Kuriózumként meg lehet említeni, hogy az Európai Unió tagállamainak huszonkétezer négyzetkilóméteres össz-területe épületeinek több mint 41%-a alkmalmas lehet napelem felszerelésre. Ha ez megvalósulna, akkor évente ezernégyszáz TWh áramfogyasztást tudna garantálni Európának, ami az össz-áramfogyasztás 42%-a lehet 2020-ra.

Másik nagy előnye a napelemnek, napelem rendszereknek, hogy amelett, hogy felszerelése egyszeri költekezést igényel, karbantartása olcsó, még a zord időjárást, mostoha körülményeket is rendkívül jól bírják, de az ilyen problémák legfeljebb pillanatnyi kellemetlenségeket okozhatnak, mert minimum 30 év garanciát kapunk. Fontos még megjegyezni, hogy a működési időtartama alatt jóval több energiát termel, mint ami az előállításához szükséges, hisz akár 5 év alatt visszatermeli azt.

Mivel a napenergia kimeríthetetlen energiaforrás, ezért a fosszilis tüzelőanyagokkal ellentétben semmiképp sem kell attól tartani, hogy eltűnik, kimerül. Emelett pedig fontos tudni, hogy mivel mi termeljük saját magunknak az elektromos áramot a napelemekkel, ezért nem kell tartani az áramemelkedéstől sem. Másik pozitívum, hogy a napelem rendszerek bárhol megvalósíthatóak, ugyanis a napenergiát a világon bárhol ki lehet használni. Magyarországon meg főként, ugyanis a a napsütéses órák száma körülbelül kétezer órát jelent évenként, ami miatt mindenképp megfontolandó megoldás a napelemek alkalmazása. Az meg már csak hab a tortán, hogy a napelemek jelenléte emeli az ingatlan értékét.

Forrás: https://www.napelemek-napkollektorok.hu/" target="_blank"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!