Gazdaság

2015.04.19. 11:19

Harmincféle agrártámogatásra nyújthatnak be most igényt a gazdák

Székesfehérvár – Május 15-ig nyújthatják be az egységes támogatási kérelmeket a gazdák. A határidő betartása nagyon fontos azért, hogy az októberben esedékes támogatási előlegek kifizethetők legyenek.

Dávid Erzsébet

Az egységes támogatási kérelmek elkészítésében, benyújtásában számíthatnak az érdekeltek a falugazdászok segítségére. A körzetükben gazdálkodókat, termelőket jól ismerő szakemberek nemcsak fogadják a segítségért hozzájuk fordulókat, hanem Fejér megyében például ezekben a napokban telefonon is felhívják a gazdák figyelmét az egységes kérelem benyújtásának határidejére, s az elkészítésével kapcsolatos tennivalókra.

A 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban az alap és a zöldítési támogatáson túl több mint harmincféle agrártámogatást igényelhetnek a gazdálkodók – mondta el lapunknak a Kiss Norbert Ivó, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Aratás. Az uniós közös agrárpolitika egyik fontos célja a fenntartható élelmiszertermelés. Fotó: Borbély Béla

Az egységes kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elektronikus felületén, ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani április elsejétől.

Az Európai Unió közös agrárpolitikájának (KAP) költségvetéséből mintegy 400 milliárd forintnyi összeghez juthatnak hozzá a hazai regisztrált termelők, ami a termelésben, illetve abban segítheti őket, hogy egészséges, jó minőségű élelmiszer kerüljön a családok asztalára.

Az egységes kérelem benyújtása során több újdonsággal is meg kell ismerkedniük a gazdáknak, egyebek között a zöldítéssel, vagy például a fiatal gazdák közvetlen támogatásának lehetőségével. De fontos újdonság a kistermelői átalány támogatási rendszer bevezetése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!