Gazdaság

2015.03.31. 11:59

Múltidéző: Túl kevés leány tanul szakmát

Fejér Megyei Hírlap – Ötvenezer 30 évesnél fiatalabb dolgozó és tanuló leány, asszony él megyénkben.

A fiatal dolgozó nők aránya különösen az iparban, kereskedelemben, az oktatásban, az egészségügyben és a szolgáltatásban magas. A leányok száma a gimnáziumokban és a szakközépiskolákban a legnagyobb. A múlt évben a megye KISZ-tagságának több, mint negyvenhárom százalékát alkották a nők.

A KISZ-tag és KISZ-en kívüli leányok és asszonyok száma indokolttá teszi, hogy a KISZ-munkának egyik fő alkotó eleme legyen a nőpolitikai határozat megvalósítása érdekében végzett politikai és érdekvédelmi tevékenység. Erről hallgatott meg és fogadott el jelentést, kijelölve a feladatokat, tegnap délelőtti ülésén a KISZ Fejér megyei Bizottsága.

A kép illusztráció, 1966-ban készült a sörgyárban. Fotó: Kabáczy Szilárd

A pályaválasztás meghatározó a fiatalok életében. Az 1975/76-os tanévben a megye tanintézetei közül a gimnáziumokban és a szakközépiskolákban több, mint négyezer leány tanult. A szakmunkástanuló leányok száma ebben az időszakban mindössze másfél ezer volt, alig több mint huszonkét százaléka a szakmunkástanulóknak.

Ez a tájékozatlanságból is adódó rossz szemlélet a legfőbb oka annak, hogy az iparban dolgozó tízezer fiatal fizikai munkásnő közül csak kétezren, a mezőgazdaságban munkálkodó kétezer asszony és leány közül csak kétszázan szakmunkások. Ugyanakkor a számvitelben növekszik a fiatal nők aránya, mi szintén jelzi, hogy pályairányítás még nem segíti kellő mértékben a nők képességeinek kibontakoztatását. Ezek a gondok több feladatot jelölnek meg a KISZ-szervezetek számára is. Egyrészt a fiatal pedagógusok alaposabban ismerjék a pályaválasztási lehetőségeket, másrészt a munkahelyi KISZ-szervezetek és az úttörőcsapatok szélesítsék ki az „Egy üzem, egy iskola" mozgalmat, a meglévő testvérkapcsolatokat több tartalommal töltsék meg.

További feladat, hogy a már dolgozó, szakmai képesítéssel nem rendelkező fiatal nőket a KISZ-szervezetek ösztönözzék továbbtanulásra és támogassák is őket abban. Az egyenlő munkáért, egyenlő bér elve jelenleg csak tendenciaként érvényesül, a korábbi nagyarányú különbséget még nem sikerült megszüntetni. A KISZ-szervezetek feladata, hogy élve jogaikkal, a szocialista szerződések elkészítésekor, a szakszervezettel együttműködve lépjenek fel a nők érdekeinek védelmében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!