Gazdaság

2015.03.18. 18:58

Hamis az a hír, amely szerint egyetemi képzések szűnnek meg

Fellélegezhetnek a továbbtanulni vágyó diákok. Nem fognak egyetemi és főiskolai képzéseket eltörölni.

A múlt héten több online portálon futótűzként terjedt el a hír, miszerint népszerű egyetemi és főiskolai képzések is megszűnhetnek. Több média is tényként közölte, hogy készül a kormány. Máshol csak azt állították, hogy egy államtitkársági tervezetet készítettek még csak el a képzések eltörlésével kapcsolatban, de a végső döntést a kormány hozza majd meg. A forrásaink szerint hamisnak nevezett hírekben a kultúratudomány, a kommunikáció- és médiatudomány, a nemzetközi tanulmányok, az informatikus-könyvtáros, a társadalmi tanulmányok, az andragógia, a magyar mint idegen nyelv és a környezettan szakokról volt szó.

Szabó Péter, a Kodolányi János Főiskola rektora lapunknak elmondta, szó sincs arról, hogy szakokat szűntetnének meg Magyarországon. Egy belső szakmai vita miatt keletkezhetett ez a félreértés. – Ez az egész híresztelés egy kacsa, semmi valóságalapja nincsen. A média teljesen félreértett, majd pedig kifordított mindent, s végül ezt közölte. A kommunikáció- és médiatudomány szak továbbra is működni fog. Jelen pillanatban is azon dolgozunk, hogy fejlesszük e szaknak a mesterképzését, nem pedig azon, hogy eltöröljük.

Az rektor azt is cáfolta, hogy létezne olyan államtitkársági tervezet, amely arról szólna, hogy egyetemi és főiskolai képzéseket szűntetnének meg. A szakember a kormány döntéshozatalának fő témaköreiről is tájékoztatott. – Az állami ösztöndíjakról, támogatásokról nyilván ők fognak dönteni, de ez már nem az én hatásköröm – tette hozzá.

A felröppent hírek a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolát – rövidebb nevén BKF – is érzékenyen érintették. A főiskola a médiában megjelentekre egy, a diákokhoz is eljuttatott közleményben reagált. Az ebben leírtak szerint egy mai társadalom nem létezhet kommunikáció- és médiatudományi felsőoktatás nélkül, ezért az intézmény a jövőben is új évfolyamokat fog indítani ebben a képzésben. Nem veszélyezteti ez a hír a jelenleg futó szakokat sem. A BKF mindent megtesz azért, hogy azt a tudást átadja hallgatóinak, amelyre ezen a területen szükség van – fogalmazott az intézmény vezetése.

Laci Patricia

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!