Gazdaság

2015.01.09. 20:13

Lecsap ránk a halkommandó?

Az állami, halászati őrök ezentúl bárhol és bármikor ellenőrizhetnek majd, akár razziaszerűen is az országban.

Sebestyén Lilla

Várhatóan tíz „főállású" őrrel kezdi meg működését az az állami halőrzési csoport, amely az idei első félévben a Nébih-en belül alakul meg – nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Udvari Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője.

Az állami őrök jelvényén a magyar címer és egy harcsa lesz. Fotó: Molnár Artúr

A főállású őrök mellett a megyei kormányhivatalok halgazdálkodási felügyelői, illetve a tárca horgászati és halgazdálkodási főosztályának munkatársai is megbízást kapnak a Nébih-től az állami halászati őri feladatok ellátására. A távlati célkitűzés pedig az, hogy körülbelül ötven fős országos állami szolgálat jöjjön létre.

A főosztályvezető szerint a csoport létrehozását az indokolja, hogy szükség van olyan független – tehát nem a halgazdálkodók munkaszervezetébe tartozó – és országos illetékességű halászati őrökre, akik állami alkalmazásban állnak és bárhol, bármikor érdemi ellenőrzéseket végezhetnek.

Lényeges, hogy az állami halászati őri csoport szolgálati azonosító jelvénye eltér majd a vízhasznosítók alkalmazásában álló hivatásos halászati őrökétől. Utóbbiak jelvényén ugyanis ponty látható, míg az állami őröké sematikus harcsaábrázolást és magyar címert tartalmaz majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!