Gazdaság

2014.12.11. 13:35

A halak szerint enyhe tél lesz

Harcsa programot indított el a Pannon Egyetemmel együttműködve a rétimajori Aranyponty Halászati Zrt.; a projekt egyik célja, hogy a halfogyasztásban visszanyerje régi rangját, helyét az őshonos európai szürke harcsa.

Dávid Erzsébet

A program megvalósításával értékmentést végzünk, bővítjük a halválasztékot, s hatékonyabban, környezetbarát módon hasznosítjuk a víztereket. A ragadozók neveléséhez kizárólag hazai gyártású tápot használunk, s a tó a tóban ketreces rendszert alkalmazzuk - avat be a projekt részleteibe Lévai Ferenc, az Aranyponty vezérigazgatója.

- A ketreces nevelési technológia előnye, hogy a halakat nem emeljük ki a természetes közegükből. A halastón belül egy kisebb tóban ketrecben- nevelkednek, s így annak ellenére, hogy automata által adagolt tápot kapnak, természetes táplálékukat, az apró halacskákat sem kell nélkülözniük, az ürülékükből keletkezett planktonok pedig a kis halak eleségéül szolgálnak - mondja Halország alapítója és vezetője.

A projekt része egy olyan külföldi halfürdető szer hazai tovább fejlesztése is, amelynek a használata nem akadálya a bio-haltermelésnek. A klinikai próbák sikeresen befejeződtek, s nem soká várat magára a gyakorlati alkalmazás sem. S, hogy miért van szükség a halak fürdetésére ? Azért, hogy ne támadják meg őket a fejlődésüket lassító, egészségüket károsító, a bőrükön megtelepedő, de az emberre veszélytelen paraziták.

Habár megnehezítette a halászok dolgát az idén az időjárás, nem lesz hiánycikk a rétimajori hal karácsony előtt 1500 mázsányi pikkelyes várja a vásárlókat az ünnepek előtt a tárolókban (Fotó: Borbély Béla)

Az iparszerű ketreces rendszer alkalmazásának mostani, első fázisában már mintegy hattonnányi őshonos európai szürke harcsa nevelődik a rétimajori tavakban.

A program további célja a választékbővítés. Lévaiék azt szeretnék, ha az afrikai harcsa mellett mind jobban helyet kapna a hazai halgasztronómiában az európai szürke harcsa. Jó esély van rá, hogy így történjen, a karácsonyi vásárra ugyanis már kirukkoltak egy újdonsággal. A másfél- két kilogrammos pecsenye harcsa azok szerint, akiknek már volt szerencséjük megkóstolni- íze, minősége alapján igazi ínyencfalat. Elkészítése is nagyon egyszerű, elég csak alaposan lemosni a hal bőrét, besózni, bacon szalonnába tekerni, s máris lehet sütni, vagy rácosan elkészíteni.

A karácsonyi halvásárra 1500 mázsa vegyes halat - pontyot, növényevőt, harcsát, kárászt, pisztrángot - tároltak be a gazdaság halászai. Rétimajori boltjukban előzetes megrendelésre tisztítva, szeletelve, sőt, egy öttagú családnak elegendő alapanyagot tartalmazó karácsonyi halcsomagban összekészítve is meg lehet vásárolni az ünnepi asztalra valót. Aki pedig igazi halországi ízekre vágyik, svédasztalos lakoma keretében, helyben kóstolhatja meg az ottani halfinomságokat.

Az idei időjárás alaposan megnehezítette a halászok dolgát, a sok csapadék miatt többször pihenőre kényszerültek, s csak késve tudták végezni az őszi műveleteket. Csak a tavak egy részén tudták befejezni a lecsapolást, fertőtlenítést, s az újra telepítést, a területek egy részén tavaszra maradtak ezek a munkák. Ezt azért gond, mert a gazdaságban pontos menetrend szerint követik egymást a munkák. Az őszi lecsapolás, lehalászás után előbb fertőtlenítik a tavakat, majd betelepítik a kétéves kort elért új lakókat .

Rendhagyó volt az idei ősz, s a tél kezdete azért is, mert amire még a legtapasztaltabb halászok sem emlékeznek-, még ezen a héten is táplálkoztak a halak. Igaz, a nyárinál lassúbb, kényelmesebb tempóban ugyan, de le-lecsaptak a táplálékra. S, hogy mi volt a rendkívüli jelenség oka? Rétimajorban azt mondják, nemcsak a békák, hanem a halak is jó időjósok, s azzal, hogy még mindig ugranak az eleségért, az jelzik, hogy nem lesz tartós a hideg, s kemény a tél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!