Gazdaság

2014.11.04. 15:15

Probléma a korrupció és a politikai instabilitás

Székesfehérvár - Az innováció, a fejlődés fontosságáról és az ezzel kapcsolatos pályázati lehetőségekről volt szó a Fejér Megyei Ipar Kamara tegnapi rendezvényén.

Sebestyén Lilla

– Új Európai Uniós költségvetési ciklus kezdődött, ezért is érdemes még most az innovációs lehetőségek kiaknázásáról beszélnünk. Illetve, elgondolkoznunk azon, hogy milyen területekkel, ágazatokkal érdemes foglalkoznia az országnak és ezeket, hogyan osszuk le akár megyékre, városokra – mondta el Nagy István, az Innovációs Klub elnöke a Nyitott innovációk és lehetőségek napján, a Gazdaság Házában. Köszöntő beszédében arra is kitért, hogy az Unió mindig meghirdet különböző prioritásokat, ilyen az innováció is, amelyre hazánkban is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. Az elnök azt is elmondta, régebben ez egy sláger téma volt, mostanra viszont háttérbe szorult, pedig ez a terület lehetne a kulcsa a gazdasági fejlődésnek.

Sokan voltak kíváncsiak a Fejér Megyei Ipar Kamara Nyitott innovációk és lehetőségek napjára. Fotó: Molnár Artúr

A rendezvényen számos előadó fejtegette a téma különböző szegmenseit a Nemzeti Innovációs Hivatal munkatársa a megye kiemelt innovációs ágazatairól beszélt, Kerülő Balázs, pályázati osztályvezető pedig arra mutatott rá, hogy mire figyel az Európai Unió az innovatív pályázatoknál.

A cél, hogy egy tudásalapú gazdaságot hozzunk létre – mondta el Varga János.

– A gazdasági változtatások, változások indokaival foglalkozom. Keresem azokat a tényezőket, amik meghatározzák a fejlődését és egyértelmű, hogy az innováció ebben hatalmas szerepet játszik. Mióta világgazdaságról beszélünk, azóta mindig voltak visszaesések, de „rugók" is, amik a fejlődés irányába tolták a gazdaságot. Az Európai Unió létrejöttének is alapvető célja az volt, hogy felvegye a versenyt a két nagyhatalommal, Japánnal és az Egyesült Államokkal. Sajnos – bár a fejlődés tagadhatatlan –, még mai napig nem tudtuk beérni ezt a két gazdasági erőközpontot. Ennek oka, hogy nem sikerült átalakulni egy tudásalapú gazdasággá – mondta el Varga János, az Óbudai Egyetem tanársegédje. Az előadó azt is hozzátette: Fel kell ismernünk, hogy innovációk nélkül ma már nem lehet érvényesülni, igaz ez a gazdaság egészére, de a kisebb vállalkozásokra is. És itt az innováció szó alatt több dolgot is értünk. A technológia fejlesztése, a termék megújítása, új piacok megszerzése, kapcsolatok kialakítása, ezek mind-mind beletartoznak az innováció fogalmába.

Az egyetem munkatársa egy nemrég kiadott tanulmány eredményeit is ismertette, amely arra ad választ, hogy hazánkban, mi áll a fejlődés útjába: a finanszírozási lehetőségekhez való hozzájutás, a politikai instabilitás, az adórendszer és a korrupció a legfőbb indokok között találhatók. Amíg ezeket a problémákat nem küszöböljük ki, nem várható jelentős fejlődés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!