Gazdaság

2014.09.04. 15:20

A kenyérgabonának csupán harmada képvisel malmi minőséget

A szántóföldi növénytermesztés és a kalászos gabonatermesztés meghatározó ágazattá vált, s ez úgy a belföldi, mind az exportteljesítményében is megmutatkozott - mondta Feldman Zsolt, a földművelésügyi tárca helyettes államtitkára csütörtökön, Martonvásáron.

Dávid Erzsébet

Az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjában rendezett országos gabonatermesztési tanácskozáson a szakember egyebek között arra hívta fel a háromszázötvennél több résztvevő figyelmét, hogy a hazai gazdaságokban legnagyobb arányban termesztett növényekre van kereslet, s az utóbbi időszakban a korábbinál magasabb árszintet is sikerült elérni az értékesítésüknél. Bár nagy valószínűséggel az árak jövőre kissé lejjebb mennek, tartósan azzal lehet számolni, hogy a meglevő kereslet miatt a következő időszakban magas árszintre számíthatnak a hazai termelők.

A gabonatermesztés helyzetéről szólva elmondta, hogy a búza minőségét kedvezőtlenül befolyásoló körülmények miatt, a megtermett kenyérgabona kétharmada takarmány, egyharmada malmi minőségű lett. Ez azt jelenti, hogy erősödő kereslet lesz a jó minőségű, malmi búzák iránt, s a kialakult arányok minden bizonnyal kihatással lesznek a takarmányárakra is. A megtermett búzamennyiség elegendő lesz a hazai ellátásra, s jut belőle exportra is. A gazdáknak azonban oda kell figyelni arra, hogy olyan fajtákat termesszenek, s olyan termesztési technológiákat alkalmazzanak, amelyek a minőségi, malmi búza arányát növelik.

A helyettes államtitkár tájékoztatta a tanácskozás résztvevőit arról, hogy új elemek jelentek be az agráriummal kapcsolatos támogatási rendszerben. Azokra a források rendelkezésre állnak, de elérésükre érdemes időben felkészülni a gazdáknak. Az egyik legfontosabb új elem a fiatal gazdák kiemelt támogatása lesz, de hasonlóan nagy jelentőségű a kisebb gazdaságok erősítése, s az élelmiszer feldolgozás fejlesztésének kiemelt kezelése is.

Bedő Zoltán, az Agártudományi Kutatóközpont főigazgatója arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a tavalyival megegyező mennyiségű, hektáronként 6,66 tonna kalászos gabona termett az idén.

Ez jó eredmény, tekintetbe véve, hogy a csapadékos időjárás mellett az enyhe tél miatt megszaporodott kár- és kórokozók, s a sárgarozsda fertőzés is károsította a termést. Mivel a megtermett búza több mint fele exportra megy, a jövőben fokozottan figyelni kell a minőségre, arra, hogy ne soroljanak be bennünket a tömegbúza termelő országok közé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!