Gazdaság

2014.06.22. 08:00

Magyar feltaláló leleménye a minden adaléktól mentes tojásrúd

Meghökkentő a külseje a tojásrúdnak. Pedig semmi trükk nincs benne, még csak adalékanyagot sem tartalmaz... Bodnár István találmánya nagy jövővel kecsegtet.

B. Kiss László

Megvallom, én eme cikk elkészítését megelőzően nem is hallottam még arról, hogy létezik olyan, hogy tojásrúd. Azaz hogy gyártanak olyan főtt tojást, aminek a külleme a szalámira emlékeztet, s akként is lehet szeletelni. Pedig van ilyen, 1974-ben szabadalmaztatta egy dán cég – tudtam meg Bodnár Istvántól, aki azonban tökéletesítette ezt az eljárást. Az ő technológiájának alkalmazása révén mindenfajta adalékanyag mellőzése nélkül készül a tojásrúd. Amely innentől tényleg csak a kinézetében különbözik a hagyományos főtt tojástól. Összetevőiben, ízében éppen olyan.

Bodnár István és felesége, Bodnárné Gáspár Zsuzsa. Az asztalon a műbélbe töltött, főtt tojás rudak. Fotó: B. Kiss László

De mire jó a tojásrúd, azon túl, hogy kuriózum?

Nos, a vendéglátásban, a közétkeztetésben nagy hasznát veszik, nem beszélve az olyan cégektől, amelyek ezrével készítik a szendvicset, amelyről persze nem hiányozhat a tojáskarika sem. A készen vásárolt tojásrúdnak több előnye is van: nem kell a főtt tojás héjának eltávolításával megküzdeni, ami gyakorta nem is olyan egyszerű feladat. Továbbá – adott esetben – nem vész kárba a tojás két vége, a karikák pedig abszolút egyformák. A műbélbe töltött, főtt rúd egyébként nem nyers tojásból, hanem a tojás sárgájának, illetve fehérjének a pasztőrözött levéből készül.

A hosszában kettévágott tojásrúd meghökkentő látvány nyújt. Fotó: Horváth Renáta

A feltaláló 2004 óta foglalkozik a tojással. Az általa kifejlesztett technológia és a gyártó berendezések jelenleg szabadalmi bejelentés alatt állnak. Az eljárás akár három-öt évig is eltarthat. A hazai találmány az újdonság vizsgálaton már túl van, a végleges szabadalmi oltalmat azonban még nem kapta meg. A cég székhelye Székesfehérváron található, ügyvezető igazgatója a feltaláló felesége, Bodnárné Gáspár Zsuzsa. Az üzemet pedig Somogy megyében alakították ki, mivel ott adott volt az épület. A próbagyártás tavasszal kezdődött el. Június végére három, október végére pedig hat gyártósoron készül majd a tojásrúd, amelyből – éves szinten – akár 1,2-1,5 milliót is elő tudnak állítani. A félautomatagyártósorokat teljesen automatizálni is lehetne, de mivel – mint azt Bodnár István kifejtette – a termék minősége szempontjából ez közömbös, lehetőleg minél több munkahely megteremtését tűzték ki célul. Ily módon a összlétszám a két telephelyen az őszre várhatóan meghaladja majd a negyvenet.

Az adalékmentes tojásrúd nem csupán magyar találmány, de minden, ami a készítéséhez kell – az alapanyagtól a csomagolásig– , hazai. Az üzemet pedig kizárólag önerőből létesítették a tulajdonosok: ahhoz sem hitelt nem vettek fel, sem pályázati támogatást nem kaptak.

A tojásrúd előtt, amely jelenlegi formájában is vélhetően jó lehetőséget rejt magában, óriási perspektíva áll. A fehérjét ugyanis tetszés szerint fűszerezni is lehet. a sárgája helyett pedig akár pástétomot is be lehet tölteni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!