Gazdaság

2014.06.04. 09:03

Heringkonzervek akadtak fenn a hatóság hálójában

A sprotni halkonzervek után füstölt halhúst és halászati termékeket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az ellenőrzés eredményeként az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság négy füstölt hering halkonzerv tétel kereskedelmi forgalomból történő kivonását rendelte el határérték feletti benzolszármazék (PAH) tartalom miatt.

Klecska Ernő

A kiemelt ellenőrzés a Magyarországon forgalomba hozott, füstöléssel készült haltermékeket érintette. A NÉBIH laboratóriumában összesen 36 tételt vizsgáltak a szakemberek. Végül négy füstölt hering halkonzerv tételt kellett kivonni a kereskedelmi forgalomból határérték feletti benzolszármazék (PAH) tartalom miatt. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a vizsgált tételek forgalmazását és elrendelte a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

Az intézkedés a PIF-TRADE COM Kft. által forgalmazott, Lettországból származó „RIGA GOLD Füstölt hering olajban” elnevezésű termékekeinek egy részét érinti. A hatóság a RIGA GOLD márkajelzéssel ellátott valamennyi „Füstölt hering olajban” elnevezésű élelmiszer tétel további forgalomba hozatalát a termék biztonságosságát igazoló laboratóriumi vizsgálati eredmények bemutatásához kötötte - tájékoztatott a hivatal.

Háttér:

A PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének) főként a szerves anyagok tökéletlen égésekor keletkeznek. Több száz vegyület tartozik a csoportba, mindenütt megtalálhatók a környezetben. A PAH-ok stabil vegyületek, rendszerint különböző összetételű keverékekben fordulnak elő . A csoport egyes vegyületei rákkeltő hatásúak, de vegyületeinek karcinogén aktivitása különböző. Legfontosabb képviselőjük az erősen rákkeltő benzo(a)pirén. A policiklusos aromás szénhidrogén vegyületek egy részének a magzatot és az immunrendszert károsító, továbbá irritáló és allergizáló hatása is van.

Az emberi PAH bevitel fő forrásai a levegő, az élelmiszer, az ivóvíz és a dohányfüst. Több úton juthatnak az élelmiszerekbe: környezeti eredetű szennyező anyagokként valamint egyes PAH-okkal szennyezett csomagoló és burkolóanyagok révén, továbbá technológiai eredetű szennyeződésként az élelmiszeripari feldolgozás során: a füstölési, és olyan hőkezelési és szárítási eljárások során szennyezhetik az élelmiszereket, melyek során ezek az élelmiszerek közvetlen kapcsolatba kerülhetnek az égési termékekkel. Környezeti szennyezőanyagként különösen halakban és halászati termékekben fordulhatnak elő.

Zsírokat és olajokat tartalmazó élelmiszerekben, valamint azon élelmiszerek esetében, ahol a füstölési vagy szárítási eljárás jelentősebb szennyeződést okozhat, uniós határértéket rögzítettek a benzo(a)pirénre és négy PAH vegyület (benzo(a)pirén, benz(a)antracén, benzo(b)florantén és krizén) együttes mennyiségére vonatkozólag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!