Gazdaság

2014.05.13. 10:30

Kötelező lesz pereskedni

Az új polgári törvénykönyv hatálybalépésével szigorodtak az elévülési idő megszakításának szabályai. Polgári pert kell indítani, hogy véletlenül se fussunk ki a határidőből.

Klecska Ernő

Az új kódex értelmében már nem elegendő a megszakításhoz, ha csak egyszerűen írásban felszólítják a cégek adósaikat a fizetésre. Polgári pert kell indítani és érdemben végigvinni ahhoz, hogy véletlenül se fusson ki a határidőből egy pénzkövetelés jogosultja. Mindez többtízezer hazai vállalatot érinthet érzékenyen, amennyiben nem követik a változó szabályokat. Komoly gazdasági hatással is járhat a módosítás, ha figyelembe vesszük, hogy, becslések szerint jelenleg

Magyarországon a követelések általános elévülési ideje – azaz miután már bírósági úton sem lehet a szerződésből eredő anyagi vagy egyéb követelést érvényesíteni – öt év volt. Ez az új Ptk. márciusi hatálybalépésével sem változott. A „időmúlást” bizonyos cselekményekkel meg lehet szakítani, s akkor az elévülés időtartama elölről kezdődik. Az, hogy milyen cselekmény alkalmas a erre, megváltozott.

– Az új polgári törvénykönyv hatálybalépését követően nagyon fontos változás, hogy az elévülést megszakító körülmények között már nem említi a jogszabály a teljesítésre irányuló egyszerű írásbeli felszólítást – magyarázta Tóth János, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda partnere, aki hozzátette: nem szakítja meg az elévülést a jövőben az sem, ha a követelést átruházzák vagy engedményezik, és erről értesítik a kötelezettet.Ezentúl az elévülési idő megszakításához a követelés bírósági eljárásban történő érvényesítése lesz szükség, ami a gyakorlatban egy peres vagy az azzal egyenértékű fizetési meghagyásos eljárást jelent. Az új kódex szerint az így megindult eljárásnak érdemben és jogerősen le is kell zárulnia. Ha a peres eljárás bármely okból megszűnik (például a felperes eláll a keresetétől), akkor azt úgy kell tekinteni, mintha nem is került volna sor a megszakítás érdekében a peres eljárás megindítására és az eredeti elévülési idő fog tovább „ketyegni”.Az új szabályok csak a március közepi hatálybalépést követően keletkezett követelésekre érvényesek. Mindez azt is jelenti, hogy a vállalatok követeléseiket nem kezelhetik egyformán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!