Gazdaság

2014.04.27. 14:05

Derűlátóbbak a vállalkozások

Javult a hazai kis- és középvállalkozások beruházási hajlandósága és a jövőbe vetett bizalma, a tavalyihoz képest optimistábbak a cégek a gazdasági kilátásokat illetően.

Osváth Sarolta

A GE Capital felmérése szerint a hazai kkv-k idén 30 százalékkal több beruházást terveznek, mint amennyit tavaly megvalósítottak, pedig a tervezettnél az is magasabb volt 15 százalékkal. A hét európai országban elvégzett felmérés szerint a magyar vállalkozások 2013-ban 2,237 milliárd forint beruházást hajtottak végre. Év végére a cégek várakozásai szerint ezek elérhetik a 2,91 milliárd forintot.

A cégek főleg az amortizálódott berendezéseket pótolnák, a hatékonyságot, kapacitást növelnék (Infografika: GE Capital)

Egy évvel ezelőtt a hét ország közül csak a magyar vállalatoknak volt negatív a jövőképe (-24 százalék), idén a mutató pozitívba fordult. A cégvezetők lényegesen optimistábban ítélik meg gazdasági kilátásaikat, a külső körülményekben is jobban bíznak, befektetéseik legfőbb akadályaként már csak a cégeknek kevesebb mint fele, a tavalyinál 14 százalékkal kevesebb hivatkozik a bizonytalan gazdasági környezetre. A cégek több harmada számol munkaerő felvételével, 51 ezer új munkahelyet jeleztek.A kkv-k üzemi berendezésekre a tavalyi kétszeresét (1,866 milliárd forintot), haszongépjárművekre 60 százalékkal többet, (638 milliárd forintot) költenének, de szoftverekre és irodai eszközökre n feleannyit szánnak. E fejlesztéseket harmaduk EU-s forrásból, közel ugyanennyi pedig saját tőkéből kívánja megvalósítani.

Az optimistább gazdasági hangulatot igazolja a GKI-Erste áprilisi konjunktúra-indexe is, amely másfél éve látványos emelkedést mutat. Az EU támogatásával végzett felmérés szerint a magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a fogyasztók körében is javult. Az iparban és az építőiparban javult a foglalkoztatási szándék, romlott viszont a kereskedelmi és a szolgáltató cégek körében. Enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme is. A lakosság saját pénzügyi helyzetét a következő egy évben jobbnak, várható megtakarítási képességét azonban rosszabbnak látta, mint márciusban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!