Gazdaság

2014.02.26. 16:20

Túl a top szakmákon

Székesfehérvár - Hiába a mérnökök, informatikusok a legkeresettebb szakemberek, ha tudjuk, hogy bennünket ezek a területek nem érdekelnek, s nem is lennénk képesek ilyen típusú munkát végezni.

Miskei Anita

Nehéz a pályaválasztás előtt állók helyzete, s azoké is, akik már választottak szakterületet, de nem jól. Hiába a jól megfizetett szakmák, ha azok egyike sem vonz bennünket, eredményeket, sikereket nem érhetünk el.

- Manapság egyre inkább tapasztalható, hogy kétségbe esnek azok, akiknek a szakmája nem olyan keresett a munkaerőpiacon. Célunk bebizonyítani azt, hogy nem csak a top szakmákban lehet elismerésre méltó karriert befutni, kimagasló eredményt elérni - mondta Kecskés Judit toborzási és kiválasztási szakember. Megjegyezte, hogy vannak olyan dolgok, amelyeket nem lehet erőszakkal befolyásolni, a pályaválasztás is ide tartozik. - Hiába keresettek a JAVA fejlesztők a munkaerőpiacon, ha tudjuk, hogy minket ez a terület egyáltalán nem érdekel, nem lennénk képesek ilyen típusú munkavégzésre. Az érdeklődést nem szabad korlátok közé szorítani, hiszen mi másban lehetnénk sikeresek, ha nem pont abban, amit szívesen csinálunk? - tette fel a kérdést a szakember.

- Fontos, hogy a siker érdekében magunk is tegyünk. A pánik rossz tanácsadó. Kétségbeesett cselekvés, amely felülbírálja a józan észt. Pedig a pályaválasztás során gyakran olyan buktatókkal szembesülhetünk, amelyekre nehéz megfelelően felkészülni, hiszen egy jól megválasztott szakmával, pályával is lehet hosszadalmas a munkakeresés folyamata. Sokszor nem tudjuk pontosan, milyen feltételek szükségesek majd egy későbbi állás betöltéséhez, és már későn szembesülünk azzal, milyen irányba kellett volna képeznünk magunkat, vagy folytatnunk a keresést.

Máskor nem értjük, miért nem jelentkeznek a munkaadók, annak ellenére, hogy magas szintű iskolákkal, tapasztalatokkal rendelkezünk, idegennyelveket is beszélünk mondta a szakember, aki állásbörzéken tart előadást pályakezdőknek, fiatal munkavállalóknak. Rámutat arra, hogy habár nem a magyar tanár, a biológus és a szociális munkás keres ma legjobban, de ha szeretjük a szakmánkat, lehetünk sikeres, megbecsült szakemberek.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!