Gazdaság

2013.12.11. 16:35

Innováció a városok, intézmények, a vállalkozások életében

Székesfehérvár - Szerdán a Hiemer -házban tartották meg a Baross Gábor Zárókonferenciát. Ahol kiderült, közel ötszáz innovációs ötlet, gondolat született meg a program keretében.

Miskei Anita

Az innováció napjainkban már természetes kifejezés, mely bekerült a magyar nyelvbe, s ami még fontosabb, a napi szóhasználatba, a vállalati stratégiákba. Rámutat arra, hogy az innováció beépült a fejlesztési stratégiákba, egy egy város jövőképébe, fejlesztő, előremutató, működtethet emelte ki Rechnitzer János, tudományos tanácsadó, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezetője a MTA Közgazdaság és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének Nyugat-magyarországi Tudományos Osztálya által szervezett konferencián. Rechnitzer János A nagyvárosok együttműködésen alapuló innovációs potenciálja címmel tartott előadásában rávilágított arra, hogy egy város, egy megye, vagy épp egy térség jövőjét épp úgy meghatározzák a fejlesztések, a jó ötletek, mint egy vállalkozásét. Kiemelte, az innováció együttműködésen alapul.

Rechnitzer János kiemelte, ötszáznál is több ötlet született

Hervainé Szabó Gyöngyvér, tudományos rektorhelyettes, a Kodolányi János Főiskola tanszékvezetője a társadalmi innováció új kihívásainak kutatásairól beszélt. Elmondta, a főiskola 2000 óta folytat tudományos kutatásokat, melyek során korábban az idős kori problémákat, az egészségügy és az oktatás helyzetét vizsgálták. Mára figyelmet fordítanak az innovációs szolgáltatások kutatására is, de bekapcsolódnak a térség és a régió vizsgálatába is.

- Az innovációval, minőséggel, professzióval ismertetjük meg a hallgatókat, s a főiskola sikereit mutatják a jól kialakult nemzetközi kapcsolatok is. Megmutatkozott már nemzetközi tőkevonzó képességünk is - emelte ki Hervainé Szabó Gyöngyvér.

Az innováció nem csak egy város, vagy intézmény, de vállalkozás életében is fontos szerepet játszik, s hogy milyen sikereket érhetnek el a cégek innovációs szolgáltatásaikkal, erről Szabó Sándor András, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályázati tanácsadója beszélt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!