Gazdaság

2013.12.22. 14:30

Tájkép az analóg vétel lekapcsolása után

Szinte az összes, korábban analóg földi vétellel rendelkező tévénéző valamely más vételi módra váltott.

Klecska Ernő

A lekapcsolás következtében a háztartások 82 százaléka a digitális földi vétel mellett döntött.

2013 a digitális átállás éve volt, melynek során a televíziók analóg földi sugárzása Magyarország területén végleg megszűnt. Egy hónappal az analóg földi vétel lekapcsolásának második hulláma után a tévékészülékkel rendelkező háztartások 0,5 százaléka, vagyis mindössze 18 ezer háztartás maradt televíziós vételi mód nélkül. A korábban csak analóg vétellel rendelkező háztartások túlnyomó többsége, vagyis 82 százaléka digitális földi vételre váltott, további 11 százalékuk a digitális műholdra, 5 százalék analóg kábelre, a fennmaradó 2 százalék pedig digitális kábel- vagy IPTV (internet alapú) szolgáltatásra fizet elő közölte a Nielsen Közönségmérés.

Az előfizetéses digitális földi vétel aránya november végén meghaladta a 3 százalékot, az ingyenes digitális földi vétel aránya pedig a 11-et. A családok harmadának az analóg kábel, negyedének az előfizetéses digitális műhold, újabb negyedének a digitális kábel- vagy IPTV jelentette a legjobb vételi lehetőséget.

Az elmúlt fél évben jelentősen megváltozott a tévénézés összetétele földi vételi mód szerint. Az analóg és digitális földi vétel együttes részesedése a televízió közönségéből mintegy két százalékpontot csökkent az átállás időszakában, a teljes közönség közel 14 százalékát képviselték november végén. A digitális földi vétellel rendelkezők aránya rövid idő alatt meredeken emelkedett 5 százalékról tizenhárom fölé, míg a korábbi analóg vételesek, akik mára TV vételi mód nélkül maradtak, leginkább DVD vagy hagyományos VHS videók nézésével képviseltek néhány tized százaléknyi közönséget a teljes tévénézésen belül 2013 novemberében. Ez év novemberében a teljes népesség közel öt órát fordított tévénézésre egy átlagos napon.

A legtöbb időt a digitális műholdas előfizetéssel rendelkezők fordították televíziózásra, napi átlagban 5 óra 13 percet. Szintén átlag feletti volt a digitális földi és az analóg kábel vétellel rendelkező háztartásokban élők napi tévénézési ideje, a legkevesebb időt pedig a digitális kábellel, vagy IPTV-vel rendelkezők töltötték a televízió előtt; naponta 4 óra 25 percet.

2013. június 2. és november 30. között jelentős változások történtek a digitális földi vétellel rendelkező háztartások szocio-demográfiai összetételében. A fél év alatt duplájára bővült csoportban 37,6 százalékra nőtt a 60 év felettiek aránya, de hasonlóan emelkedett a 18-49 évesek részesedése is 38,3 százalékra.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!