Gazdaság

2013.12.18. 13:41

Mi lehet a reális bérigény?

A pályakezdő fiatalok számára az állásinterjúkon a legrettegettebb kérdés: „Mekkora fizetéssel lenne elégedett?”

Miskei Anita

Rengeteg állásajánlat megpályázásánál kötelező elem a „jelentkezés önéletrajzzal és fizetési igény megjelölésével” formula, az álláskeresők többsége ekkor szembesül azzal a problémával, hogy nem tudja meghatározni reális bérigényét, tehát azt az összeget, amiből a kiadásait finanszírozni tudja, és a munkaadók számára is elfogadható. Pedig a tét hatalmas! Egy eltúlzott bérigénnyel sokszor már a személyes interjú lehetőségétől is elesik a pályázó. Ugyanez igaz akkor is, ha valaki túl alacsony összeget határoz meg.

A fizetési igényekkel kapcsolatos bizonytalanság a frissdiplomás szakembereket érinti. A probléma, hogy nincs olyan hivatalos információbázis, ahonnan a fiatalok biztos adatokhoz, támpontokhoz juthatnának. Sok esetben az sem egyértelmű számukra, hogy a fizetési igény megjelölése körültekintő munkaerő–piaci feltérképezést igényel, sok tényezőtől függ, és nem csupán az egyéni igényeken alapszik.

Szűcs István, Ökumenikus Segélyszervezet vezetője elmondta, a fizetési igény kialakításának első lépéseként az álláskereső vegye számításba, hogy saját életének fenntartásához milyen havi bevételre van szüksége. Ezután következhet a szakmai önvizsgálat, érdemes feltérképezni azt is, hogy azonos iparágban, üzleti területen egy hasonló cégnél és pozícióban milyen fizetéssel rendelkeznek más szakemberek. Ahogyan a kereslet–kínálat feltérképezése is fontos – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!