Gazdaság

2013.11.26. 19:25

Olcsóbb a forintos

Hatalmas változásokat hozott a lakáshitelek piacán az MNB kamatcsökkentési sorozata.

Klecska Ernő

Ma már az árfolyam kockázat nélkül, forint alapon felvett hitelek törlesztőrészlete kisebb lehet, mint a 2006-2007-ben a válságot megelőzően svájci frank alapon elérhető hiteleké volt. Mindebből egyenesen következik, hogy amennyiben az átlagember jövőbe vetett bizalma megnő, a lakáshitelek felvétele, az ingatlanpiaci adásvételek száma akár számottevően is bővülhet. A kamatcsökkentések hatására az állami kamattámogatással rendelkező hitelek és a normál piaci hitelek között nincs érdemleges különbség – derül ki a bankmonitor.hu elemzéséből.

A portál adatai szerint a 14 legnagyobb hazai bank hitelkínálatának átvizsgálásával létrejött összehasonlítás alapján látható, ma 5,9 százalékos THM-mel (mondhatni: effektív, azaz valós kamattal) lehet megkapni a legjobb forint alapú lakáshitelt.

A hitelpiaci kínálat ugyanakkor rendkívül széles, 69 000 forinttal szemben akár 83 600 forintot is fizethetünk egy azonos összegű és futamidejű hitelért.

A teljes visszafizetés a legjobb és a 20. legjobb lakáshitel között a 20 éves futamidő alatt 7 millió forinttal, azaz 42 százalékkal is eltérhet! 10 millió forint hitel felvételekor ma a legjobb esetben 20 év alatt 16,5 millió forintot fogunk visszafizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!