Gazdaság

2013.11.26. 19:25

Ki legyen az utódom?

Ki lesz utánam a cég feje? Mit csináljak, ha a főnököm, egyben a házastársam is? - ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphattunk választ a Haszon Akadémia konferenciáján a Gazdaság Házában.

Sebestyén Lilla

Fülöp Emőke, klinikai szakpszichológus arra tért leginkább ki, hogyan tudjuk szét választani a munkát és a családi életet, ha házastársunkkal vagy más rokonunkkal dolgozunk egy vállalkozásban.

– A család érzelmektől vezérelt, míg egy vállalkozás feladatorientált, racionális döntésekre alapuló rendszer. Ezek teljesen egymásnak ellentmondó dolgok, így fontos, hogy a kettő ne mosódjon össze. Azaz a nyaralási időt ne a laptopba bújva töltsük és ha egy mód van rá, ne hagyjuk, hogy az otthoni konfliktusok beszivárogjanak a munkahelyünkre – mondta el a szakértő, majd kitért lehetséges megoldásokra is: Először is elengedhetetlen, hogy meglátásainkat egyenesen elmondjuk, nem megrettenve a konfrontálódás lehetőségétől. Másodszor, segíthetnek a különböző rituálék is, amelyek jelzik a másiknak, hogy éppen az alkalmazott vagy a családban betöltött szerepemhez igazodva mondom, vagy teszem az adott dolgot.

Fülöp Emőke klinikai szakpszichológus szerint, ha a házastársak magánéleti problémáikat nem tudják otthon hagyni, az a többi alkalmazottat, a munkahelyi csapatot is frusztrálhatja (Fotó: Koppán Viktor)

A konferencia másik előadója Korpás Zoltán senior tanácsadó volt, aki arról beszélt, hogyan válasszon egy cégvezető utódot.

– Először is a cégnek meg kell vizsgálnia saját helyzetét, fejlettségét, és a társadalomban való szerepét, majd meg kell határoznia, milyen kompetenciákkal, habitussal kell rendelkeznie az utódnak. Ha ezekkel már tisztában vagyunk, elkezdhetünk keresgélni a munkaerőpiacon – magyarázta a Zoltán, majd még hozzátette: – Az új vezető betanítása sem megy egyről a kettőre, hiszen fontos, hogy fokozatosan adjuk át számára a feladatokat.

Németh Gabriella ügyvéd, amellett, hogy felhívta a figyelmet az öröklési és házassági vagyonjoggal kapcsolatos tévhitekre, azt is elmondta, ha nem a megfelelő embert választjuk a pozícióra, a cég egy-két év alatt a legtöbb esetben tönkre megy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!