Gazdaság

2013.11.07. 16:50

Be vagyok-e jelentve?

Sokan csak a nyugdíjba vonulás előtt szembesülnek azzal a problémával, hogy munkaadójuk, illetve volt munkáltatójuk nem, vagy nem teljes körűen jelentette be őket.

Klecska Ernő

Így a nyugdíjszámítás alapjául figyelembe vehető szolgálati jogviszony időtartama nagyban eltérhet az általuk várt eredménytől figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Fejér megyei adóigazgatósága.

Gyakran előfordul, hogy a munkáltató által leadott járulékbevallás hibás, téves, vagy hiányos vagy a munkavállalókat "feketén " foglalkoztatnak - a be nem jelentett időszak után pedig nem jár nyugdíj. A nyugdíjszámítást meghatározza a munkaviszony időtartama vagy a részmunkaidős foglalkoztatásból származó arányos szolgálati időre vonatkozó részadatok.

- A munkavállaló kétféleképpen győződhet meg arról, szabályosan foglalkoztatják-e. Egyrészt kérésére a cég három napon belül köteles igazolást kiadni a bejelentésről. Ha ezt a vállalkozás nem teljesíteni, valószínűleg nincs minden rendben a foglalkoztatással. Másrészt 2010-től a www.magyarország.hu oldalon minden ügyfélkapuval rendelkező állampolgár taj-száma megadásával ellenőrizheti, hogy szabályszerűen alkalmazzák-e.

Az oldalon az 1998. január 31-től létrejövő vagy már fennálló jogviszonyok adatai, a munkáltató, valamint a munkaviszony kezdő és záró időpontja, az alkalmazás minősége található. Ha itt nem találjuk a bejelentésre vonatkozó információkat, célszerű egyeztetni a munkáltatóval, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés a várt nyugdíj megállapításakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!