Gazdaság

2013.08.12. 22:00

Hol tart ma az ingatlanpiac?

Fejér megye - Hol tart ma az ingatlanpiac? Miféle ingatlanokat könnyebb értékesíteni? Kérdéseinkre a téma szakértői válaszolnak.

Fejér Megyei Hírlap

Tóth Valéria ingatlanszak-értő-értékbecslő úgy látja, az egyik legfontosabb tényező a piacon a bizalom.

- Mind az eladók, mind a vevők bizonytalanok abban, hogy milyen áron lehet eladni vagy venni ingatlant, így nem mindegy, hogy hallgatnak-e a szakértőre. Erősen kínálati a piac, nagy különbségek vannak árban attól függően, hogy hol található az ingatlan. Jellemzően a nagyobb lakásokat, házakat értékesítenének a tulajdonosok. A vevők a kisebb, könnyebben fenntartható, felújított, jó állapotú ingatlanokat keresik inkább. Ami jó hír, hogy többen érdeklődnek építési telkek iránt, mintha az építési kedv kicsit élénkülne.

Kollár Tamás értékesítési vezető javuló tendenciát lát:

- Lassuló ütemben, de folytatódik az idei forgalomnövekedés az ingatlanpiacon. A paneleket a keleti országrészen 6,4 milliós átlagban vették májusban, a nyugati oldalon 6,7 milliót adtak értük. Pesten már 7,9 milliós átlagon költöttek, míg Budán ez meghaladta a 9,3 milliós értéket. A tégla lakások esetében 8 milliós volt a keleti-, 10 milliót meghaladó a nyugati ország-rész átlaga. A fővárosban közel 10 millióért vásároltak Pesten, a belvárosban 16,5 millióért, Budán pedig 22 millió felett. A vevők összességében 7-8%-ot alkudtak a tavasszal lezárt adásvételeknél, a házaknál 11% volt az átlag (kivétel Pest Megye, ott 8%), téglaépítésű lakásnál 7-8%, panelnél 4-6%. Vidéken nőtt az első lakást vásárlók tábora, így 35%-kal ők a legnagyobb vásárlói tábor. 8,1 milliót költöttek átlagban, 63 m2-es ingatlanjukra. A nagyobba költözőké a második hely 27%-kal, ők 100 m2 körüli ingatlant vettek, 14,5 milliós átlagértéken. A befektetők 17%-os részarányt képviseltek.

Szabó Viktor, egy ingatlanközvetítő iroda ügyvezetője szerint az ingatlanpiac még mindig nagyon távol áll a néhány évvel ezelőtti állapottól, hirtelen fellendülés pedig az elkövetkezendő időkben sem várható:

- Legfeljebb a gazdaság erősödése hozhatna hosszan tartó emelkedést. Fejér megyében az ingatlanok adásvétele leginkább a megyeszékhelyre koncentrálódik. Ennek oka, hogy Fehérváron több a munkalehetőség, és az e. utazási költségen a városi lakhellyel sokat spórolhatnak az emberek. Jellemző az is, hogy Budapestről sokan szeretnének kiköltözni, az M7-es autópályán viszont gyorsan elérhető a nagyvárosi munkahelyük. Fehérváron főleg a panellakásokat keresik, népszerűek a téglalakások is, ám ezek ára magasabb, mivel kevesebb épült belőlük. A telkeket kevesen keresnek, szűk az a réteg, amely ma házépítésbe fogna. Előtérbe került a csere" fogalma, mert ez esetben csak a két ingatlan árkülönbözetét kell megfizetni, egy teljes ingatlan ára helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!