Gazdaság

2013.04.07. 18:02

Most kiderülhet, miért érdemes európai uniós tagnak lenni

Rövidesen megkezdődik az egységes kérelmek - az egységes területalapú támogatás és további 24 jogcím alapján járó támogatási kérelem - benyújtási időszaka.

Klecska Ernő

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően, április első felében megkezdődik az egységes kérelmek - az egységes területalapú támogatás, az agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatás, a kedvezőtlen adottságú területek támogatása, a NATURA 2000 területek után járó és további 21 jogcím alapján járó támogatási kérelem - benyújtási időszaka. Minderről Dorkota Lajos kormánymegbízott, Czetnerné Kócsa Márta, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője és Bögyös Zsolt, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kirendeltség-vezetője tájékoztatott.

A területhez kötődő támogatási igényeket 2009 óta kizárólag elektronikus felületen keresztül lehet benyújtani. A kérelembeadást a gazdálkodók, a saját vagy meghatalmazottjuk vagy technikai közreműködő ügyfélkapuján keresztül tehetik meg. A szankciómentes benyújtás határideje május 15-e, ezt követően június 9-ig szankció alkalmazása mellett még benyújtható a kérelem. A falugazdászok, a kamarai tanácsadókkal együtt, idén is ingyenes technikai segítséget biztosítanak azoknak, akik ezt igénylik, és akiknek ezt a jogszabály lehetővé teszi  hangzott el a megyei kormányhivatalban rendezett sajtótájékoztatón.

Dorkota Lajos kormánymegbízott, Czetnerné Kócsa Márta, a földművelésügyi igazgatóság és Bögyös Zsolt, az MVH kirendeltségének vezetője (Fotó: FM-kormányhivatal/Kiss Anikó)

A korábbi évek tapasztalatai alapján a gazdálkodók döntő többsége (80 százalék  felett) igénybe veszi a segítségnyújtást a kérelem beadásához, és a gazdálkodók által elkészített és saját ügyfélkapun beküldött kérelmek esetében is gyakori, hogy a benyújtás előtti ellenőrzéssel megkeresik a falugazdászokat és a tanácsadókat.

A falugazdász-hálózat az igénylők kétharmadának, körülbelül 3500 ügyfélnek segít a kérelem összeállításában, és végzi az elektronikus benyújtást. Az idei évtől a falugazdász-hálózat szervezetileg a járási kormányhivatalokhoz tartozik, a hat iroda ügyfélszolgálata mellett minden járási központban megteremtik a gazdálkodók kérelembenyújtásának feltételeit.

Hamarosan megnyílik tehát az Egységes kérelmek 2013. évi elektronikus beadási felülete a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. A mintegy 25 támogatási jogcímre vonatkozó egységes kérelmet háromféle módon lehet benyújtani az MVH-hoz: amennyiben az ügyfél rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval saját ügyfélkapuján keresztül, amennyiben nem rendelkezik, technikai közreműködő vagy meghatalmazott útján - mondták el a szakértők.

Technikai közreműködők a falugazdászok és az agrárkamarai tanácsadók lehetnek. Ők azoknak a gazdálkodóknak nyújtanak térítésmentes segítséget, akik nem rendelkeznek ügyfélkapus regisztrációval, illetve kérelmüket megbízható szakmai segítséggel szeretnék beadni. A technikai közreműködő feladata az egységes kérelem benyújtására, az adatváltoztatás, illetve adatváltozás bejelentésére, (adatok módosítása, adatok pontosítása, kérelem visszavonása, vis maior bejelentése), MEPAR változásvezetési kérelem benyújtására, az ügyfél-nyilvántartási adatok módosítására, az ügyfél tájékoztatására, valamint technikai és szakmai segítségnyújtásra korlátozódik.

Nagyon fontos támogatási feltétel, hogy a 2013. évi Egységes Kérelem keretében benyújtandó egységes területalapú támogatás (SAPS), agrár-környezetgazdálkodási támogatás (EMVA-AKG), kedvezőtlen adottságú területek támogatása (KAT), illetve Natura 2000 gyepterületek támogatása jogcímeknél a kérelmezett területek földhasználati jogviszonya rendezésre kerüljön. Főszabály szerint a kérelmet benyújtó  MVH ügyfél-azonosító számmal rendelkező  ügyfeleknek kell a földhasználati nyilvántartásban földhasználóként bejegyzettnek lenniük a támogatás alapjául szolgáló területek vonatkozásában  hangzott el. Fejér megyében tavaly közel 5700 ügyfél nyújtott be kérelmet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!