Gazdaság

2013.04.30. 13:49

A fiatalkori munkanélküliségről tanácskoztak az európai szocialisták

Az Európa-szerte növekvő problémát jelentő fiatalkorú munkanélküliség volt a központi témája a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének elnöksége által Szófiában rendezett tanácskozásának.

feol.hu

Az ülésen részt vevő Herczog Edit frakció-alelnök szerint a legfontosabb, hogy a pályakezdők mielőbb el tudjanak helyezkedni, mert minden hónappal romlik az esélye annak, hogy megfelelő állást találjanak, miközben tudásuk az idő előrehaladtával egyre kopik.

Az európai szocialisták Európai Parlamenti frakciója, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének elnöksége Szófiában tanácskozott az Európai Unió megújítása szempontjából legfontosabb feladatokról. Herczog Edit alelnök, elnökségi tag szerint nagyon fontos, hogy az európai baloldal számára régen központi kérdést jelentő fiatalkori munkanélküliség önálló napot kapott a megvitatandó kérdések között, mert ez a probléma nemcsak szociális szempontból rejt veszélyeket, de az uniós gazdaság növekedésének egyik korlátja is.

A szocialisták célja továbbra is az „Európai Ifjúsági Garancia” bevezetése, azaz annak a garantálása, hogy a pályakezdő fiatalok néhány hónap álláskeresés után átmeneti megoldást jelentő, tapasztalatszerzésre alkalmas munkát vagy át- és továbbképzést kapnak. Herczog szerint értékes példák érkeztek az északi jóléti államokból, ahol a jelentős gazdasági teljesítmény ellenére a fiatalok 40-80%-a támogatásban részesül az első periódusban.

A képviselő úgy fogalmazott: „A négy hónap álláskeresés után átképzést nyújtó rendszer ugyan költséges, de a fiatalok állástalansága jelenleg is heti közel 3 milliárd euróba, évi 153 milliárd euróba kerül az európai gazdaságnak”. A képviselő szerint a legfontosabb, hogy a pályakezdők mielőbb megszerezzék az első munkatapasztalatot, mivel ez jelentősen megnöveli munkaerő-piaci értéküket, hiszen a cégek jelentős része valamilyen tapasztalattal rendelkező kollégát keres.

Herczog arra hívja fel a figyelmet, hogy Európának alkalmazkodnia kell a világgazdaság digitális trendjeihez, és a fiatalok számára az infokommunikációs szakmákat kell vonzóvá tenni, mert „csak így jöhet létre az áhított egymillió új európai munkahely” - zárul a Fejér megyei képviselő közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!