Gazdaság

2013.02.14. 14:34

Ki állja a rezsicsökkentést?

A lakossági rezsicsökkentés ára a vállalkozói energiadíjak megemelése? - kérdezte több olvasónk is első idei számlája láttán. A kérdésre az Elmü-Émász szakértői válaszoltak.

Klecska Ernő

Az ügyben a múlt héten internetes kutatást végzett a gazdálkodó szervezetek és vállalkozások körében a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Fejér Megyei Civil Információs Centrum. A szolgáltató tájékoztatása szerint a lakossági áramárakat 2013. január 1-jétől a kormány döntésének megfelelően, pontosan 10 százalékkal csökkentették.

Az állam határozza meg a magyar háztartások által fizetendő villamosenergia árát. A szolgáltatók, amelyek pontosan ezeket az árakat számlázzák, üdvözölik, hogy a kormány a 2008-ban hatóságilag túlbonyolított energiaszámlák egyszerűsítését is célul tűzte ki. Az áramszolgáltatók működése állami felügyelet alatt áll, a törvényi előírásoktól való bármely eltérés lehetetlen.

A számok nem hazudnak így áramlik a pénz (Infografika: a szerző  - forrás: aram.hu)

 

Az áram árának több mint háromnegyede adó és egyéb, állami és más vállalatokhoz befolyó díjtétel. A lakossági áramszolgáltatás évek óta veszteséges. Az egyetemes szolgáltatóknál 1 kW/h villamosenergia árából mindössze 1,32 forint marad, ami nem fedezi a szolgáltatás költségeit.

Magyarországon a villamos energia ára alacsonyabb, mint Európa legtöbb országában. A magyar átlagfizetés csak töredéke az európai béreknek, ezért vesz el nagyobb részt a rezsiköltség a hazai családok költségvetéséből, mint külföldön mutat rá. Amíg a szabályozó hatóság a háztartások számláját csökkentette, a nagyobb vállalkozásoknál áremelést hajtott végre.

Számolni lehet azzal, hogy e vállalatok jelentős része emelni fogja termékei, szolgáltatásai árát a megemelkedett energiaköltségei miatt jósolják a szolgáltatók, akik azt is kiemelik, hogy több mint 3 000 magyar vállalkozás dolgozik nekik, a bevétel csökkenése miatt ők is lényegesen kevesebb munkát kapnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!