Gazdaság

2012.01.06. 10:22

Orbán jó esélyt lát a gyors tárgyalásokra

Orbán Viktor kijelentette, a magyar kormány mindent megtett azért, hogy minél hamarabb megkezdődhessenek és lezárulhassanak az IMF-EU-tárgyalások.

MTI

A miniszterelnök a jegybank elnökével folytatott pénteki egyeztetést követően újságíróknak elmondta: Simor Andrással egyetértettek abban, hogy a magyar gazdaság érdeke egy minél előbbi IMF-EU-megállapodás. Ennek érdekében a kormány tárgyalási mandátumot adott Fellegi Tamás tárca nélküli miniszternek, vagyis - mint mondta - meghatározták azokat a pontokat, ahonnan a tárgyalásokat meg tudja kezdeni, sőt, ahol külön egyeztetés nélkül megállapodást is köthet.

Kiemelte: Fellegi Tamás előkészítő tárgyalásokat folytathat Washingtonban, és várják hogy az IMF is kiadja a tárgyalási mandátumot. A kormányfő úgy tudja, a tárca nélküli miniszternek az Európai Központi Bankkal (EKB) is lekötött tárgyalásai vannak, egyedül az EU részéről nincs még időpontja.

Orbán Viktor jó esélyt lát a gyors tárgyalásokra.


Orbán: a kormány és a jegybank elnöke szoros együttműködésben állapodott meg

Orbán Viktor kormányfő Simor Andrással folytatott pénteki tárgyalását követően azt mondta, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével egyetértettek abban, hogy a kormánynak és a jegybanknak a lehető legszorosabban együtt kell működnie a forintba vetett bizalom megerősítése érdekében.

A kormányfő ezt újságírók előtt azt követően mondta el, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály államtitkár társaságában találkozott Simor Andrással, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével.

Megállapodtak abban, hogy a nemzetgazdasági tárca és a jegybank naponta egyeztet a forint iránti bizalom helyreállítása érdekében - tájékoztatott.

Orbán Viktor közlése szerint a megbeszélést a jegybank elnöke kezdeményezte. A miniszterelnök kijelentette, a kormány mindenben támogatja a jegybankot és elnökét a forint értékállóságának megőrzése és a pénzügyi rendszer stabilitása érdekében. A miniszterelnök arra kérte az MNB-t, vegyen részt a növekedési terv kialakításában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!