Gazdaság

2011.12.14. 13:28

Elfogadták a jövő évi költségvetési koncepciót

Elfogadta Budapest 2012-es költségvetési koncepcióját a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A képviselők 18 Fidesz-KDNP-s igennel, 10 MSZP-s és LMP-s nemmel és 2 jobbikos tartózkodással döntöttek erről.

MTI

Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes felszólalásában jelezte: a koncepcióval azt az utat szeretnék kijelölni, amelynek mentén a tényleges költségvetést készítik. Mint mondta, a koncepció tele van bizonytalansági elemekkel, a főváros mai tudása szerint készült, és természetes, hogy a tényleges büdzsé elfogadásig még "hatni fognak becsapódó villámok". Hozzátette: a büdzsét nagymértékben meghatározza a városvezetésre maradt "örökség", a többi között az adósságállomány, a kimerített hitellehetőségek.

Az MSZP több képviselője is jelezte, hogy nem támogatja a koncepciót. Tüttő Kata frakcióvezető-helyettes a "legártóbb körülménynek" nevezte a kormányt, és bírálta, hogy a növekedési tervben "egy árva hang sem szól Budapestről".

Az LMP a főváros érdekérvényesítési képességét kritizálta, Hanzély Ákos szerint ez az oka annak, hogy a főváros nem tudja megoldani a finanszírozási problémáit. A képviselő szerint számos kerületi polgármester ül a parlamentben, minden adott az erős fővárosi lobbihoz, ehhez képest egyéni, pillanatnyi érdekek alapján politizálnak a fideszesek, és ötletszerűen nyújtanak be javaslatokat.

A Jobbik a megszorítások ellen emelt szót, attól tartva, hogy a források szűkülése a lakosság rovására megy. Losonczy Pál frakcióvezető egyetértett a fővárosi lobbitevékenység erősítésének szükségességével, mint mondta, a megígért forrásokat ki kell harcolni, akkor is, ha közben 20 ezer milliárd forint az államadósság.

Tarlós István főpolgármester arra kérte az ellenzéket, hogy a koncepciót ne a majdani költségvetés "megváltoztathatatlan elhatározásaként" kezelje, szavai szerint a helyzethez képest a lehető legjobb dokumentumot készítették.

A főváros 2012. évi költségvetési koncepciója az idei évhez képest tízmilliárd forintos folyó bevételi kieséssel számol. Ennek egyik okaként a gazdasági válság folytatódását jelölte meg a városvezetés.

A működési kiadások előirányzata a 2011-es 174,3 milliárd forintról 181,4 milliárdra nő, azzal együtt, hogy egyes egészségügyi feladatokra és a tűzoltó-parancsnokságra az állami kézbe adás miatt nem különítenek el forrást. Jelentősen nő a közlekedési és a parkolási feladatokra tervezett összeg, 10,7 milliárdról 20,7 milliárdra, továbbá megháromszorozódnak a céljellegű működési keretek, így erre 543 millió forint juthat.

A városvezetésnek a fejlesztéseket, felújításokat érintően az volt az általános elve, hogy csak a reálisan szükséges feladatok és előirányzatok szerepeljenek. "Későbbi évekről 2012-re előre hozott feladat csak indokolt esetben volt javasolható. Kiemelt elbírálásban részesültek a külső források bevonásával megvalósuló fejlesztések" - olvasható a javaslatban. Az is kiderül belőle, hogy többletigényt csak "elháríthatatlan külső körülmény esetén" lehet javasolni.

Felülvizsgálnák azokat a beruházásokat, amelyeket a többletbevételek, illetve kiadási megtakarítások révén önálló banki projektfinanszírozással is meg lehet valósítani, ami a fejlesztés forrásait bővítheti.

A koncepció a budapesti költségvetés legsúlyosabb kezeletlen problémájának nevezi a BKV finanszírozásának megoldatlanságát. Kitér arra, hogy a társaság adósságállománya 70 milliárd forint. A BKV által felvett hitelek jelentős része jövőre lejár, és 2012 májusáig mintegy 45 milliárd forint adósság visszafizetése lesz esedékes.

A BKV-n kívül a gazdasági pozíció romlásának okai között szerepel az szja-bevételek 1,8 milliárd forintos, az iparűzési adó 4,3 milliárd forintos, valamint az illetékbevételek egymilliárd forintos csökkenése.

A koncepció szerint a vezetés feltett szándéka, hogy a ciklus egészében az eladósodás nem növekedhet. A dokumentum felsorolja az év során várható kockázatokat is, köztük az árfolyamkockázatot, az uniós beruházások megelőlegezését, az iparűzési adó teljesülési kockázatát, a támogatások lehívásának kockázatát említik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!