Gazdaság

2011.10.20. 17:24

Estek a részvénypiacok

Szeptemberben a tőkepiacok meglehetősen hektikus mozgást produkáltak, a trend továbbra is erősen lefelé mutatott, ennek tükrében viszont szinte eredménynek számít, hogy a befektetési alapok vagyona mindössze 0,3 százalékkal csökkent - állapította meg a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) legfrissebb jelentésében.

Osváth Sarolta

A Bamosz szeptemberi jelentése szerint a szövetség tagjai által kezelt befektetési alapok összvagyona 11 milliárd forinttal, 0,3 százalékkal csökkent, amit elsősorban a részvény- és árupiacok negatív teljesítménye okozott, mivel a tőkeáramlás havi mérlege egyébként összességében enyhén pozitív volt. Ennek eredményeként a hónap végén a Bamosz-tagok 479 hazai befektetési alapban összesen 3 478 milliárd forintot kezeltek.
 
Az elmúlt hónapban a legnagyobb mozgás a pénzpiaci alapokon belül következett be: a devizában befektető alapokból sokan visszaváltották befektetésüket, ezt viszont jelentősen meghaladta a forintos likviditási alapokba irányuló pénzbeáramlás mértéke. A többi alapkategória is meglehetősen vegyes képet mutatott, mind az elért hozamokat, mind a tőkeáramlást illetően. A részvény- és árupiaci alapok jelentős veszteségeket szenvedtek el, ezzel szemben az egyre népszerűbb származtatott és abszolút hozamú alapok a negatív környezet ellenére is összességében pozitív hozamokat és újabb számottevő tőkebeáramlást tudtak elérni.
 
A részletes adatokból látható, hogy míg a pénzpiaci alapokból a nyár első hónapjaiban jelentős visszaváltások voltak, augusztusban már kedvezőre fordult a trend és ez szeptemberben tovább erősödött. Az elmúlt hónapban ezekbe az alapokba a pozitív hozamok mellett jelentős mértékű friss tőke is áramlott. Számottevő különbség volt ugyanakkor a forintos és a más devizában befektető alapok között. Míg az eurós és dolláros likviditási alapokból 7,5, illetve 5,6 milliárdnyit visszaváltottak, addig a forintos likviditási alapokba 26,7 milliárdnyi új megtakarítás érkezett. Az egyéb pénzpiaci alapok esetében is hasonló volt a helyzet azzal a különbséggel, hogy az eurós (5,4 milliárd) és dolláros (1,4 milliárd) visszaváltásokat nem tudta ellensúlyozni a forintos alapokba beérkező 379 millió forintos plusztőke.
 
A kötvényalapok vagyona ugyanakkor - hasonlóan az előző hónaphoz - 2,4 százalékkal csökkent. Mindez két tényezőből tevődött össze: nagyobbrészt a 6,7 milliárd forintnyi visszaváltásokból, kisebb részben pedig az árfolyamcsökkenésből (2,1 milliárd). 
 
A részvénypiacokon gyakorlatilag szeptemberben megismétlődött az augusztusi zuhanás, így már negyedik hónapja mind a fejlett, mind a feltörekvő és a hazai piacok is estek. Ennek hatására a részvényalapok vagyona természetesen csökkent, de már csak 3,9 százalékkal, szemben az előző havi 16,7 százalékkal. A fékezett csökkenésnek több összetevője is lehet, az egyik minden bizonnyal az, hogy egyre többen úgy gondolják, már nem érdemes kiszállni, inkább a vételek ideje közeledik. Ezt jelzi, hogy ugyan szerény mértében, de az új értékesítések már némileg meghaladták a visszaváltásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!