Gazdaság

2011.07.12. 13:53

Már az olasz és a spanyol eurótagság is kérdéses

London - Görögország törlesztésképtelenné válása és "valószínű kimenekülése" az euróövezetból "elkerülhetetlennek" tűnik, és most már inkább az a kérdés, hogy a két sokkal nagyobb déli tagállam, Olaszország és Spanyolország benn tud-e maradni a valutaunióban - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők, kétségeiknek adva hangot az olasz és a spanyol eurótagság fenntarthatóságával kapcsolatban.

MTI

A keddi londoni kereskedésben mindeközben meredeken drágultak az euróövezeti és más EU-tagállamok államadósságának törlesztéskockázati biztosítási tranzakciói, jelezve a görög járványveszéllyel kapcsolatban kiújult - főleg Olaszországot érintő - piaci félelmeket.

Az egyik vezető londoni gazdasági-üzleti kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) prognózisa szerint Görögország "elkerülhetetlennek tűnő" törlesztésképtelensége és eurövezeti kilépése járványos módon hatna Portugáliára és Írországra is, ám ezek viszonylag kis gazdaságok, és "nem központi jelentőségűek" az euró szempontjából.

Spanyolország és Olaszország azonban "más eset", ezek nagyon nagy gazdaságok, Olaszország kétezer milliárd dollárnak megfelelő tavalyi hazai összterméke (GDP) Nagy-Britanniáéval azonos, és a spanyol GDP-érték is 1400 milliárd dollárnak felelt meg 2010-ben. Mindkét ország központi jelentőségű az euró szempontjából, ráadásul Olaszország a Római Szerződés alapító tagja és aláírója - áll a CEBR keddi elemzésében.

A ház szerint a két ország problémái nagyon különböznek. Olaszország tavalyi, 4,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánya "viszonylag csekély" volt, ám az államadósság-ráta 129 százalék, és bár Silvio Berlusconi sokat támadott kormánya gyenge, nincsenek azonban olyan riválisai sem, akiknek hiteles gazdasági programjuk lenne. Olaszország gazdasága mindeközben gyakorlatilag leállt, az olasz exportot pedig alapvetően versenyképtelenné teszi az erős euró.

A CEBR elemzése szerint Spanyolország problémája az, hogy "idő előtt" csatlakozott az euróövezethez, és az alacsony valutauniós kamatszint masszív építőipari "robbanáshoz" vezetett, aminek következményeként jelenleg 1,5 millió eladatlan ingatlan áll üresen. Az üres ingatlanokra folyósított nagy értékű bankhitelek pedig "írországi stílusú" pénzügyi kisegítő programot tehetnek szükségessé a spanyol bankrendszer számára is - áll a CEBR londoni elemzésében.

A ház szerint mindazonáltal a spanyol jegybank keménykezű szabályozása megakadályozta, hogy a spanyol bankok bajba kerüljenek a származtatott befektetési termékekkel, és a prociklikus tartalékolás révén jelentős - bár nem ismert összegű - pénzalapok állnak a bankok rendelkezésére saját maguk kisegítésére.

A spanyol kormány is lassan ráébred, hogy milyen súlyos a helyzet, és hiteles az ellenzék is, amely a következő választásokon várhatóan átveszi a kormányzást - jósolták a CEBR londoni elemzői.

A cég számításai szerint azonban az ingatlanszektorban beragadt kinnlevőségekkel együtt számolt adósság visszafizetéséhez és a gazdasági versenyképesség megteremtéséhez Spanyolországban 13 százalékkal, Olaszországban 19 százalékkal kellene visszafogni a fogyasztást. A legsúlyosabb helyzetben Olaszország van, mivel nemigen látni, hogyan tudna az ország hiteles kormánnyal kikeveredni a bajból, és az egyre emelkedő hozamok miatt most már az olasz adóssághelyzet is közel jár ahhoz, hogy fenntarthatatlanná váljon - áll a CEBR elemzésében.

A ház mindent egybevetve azt jósolja, hogy sem az olasz, sem a spanyol lakosság nem lesz hajlandó vállalni az euróövezeti tagság fenntartásához szükséges "szűkölködést". A CEBR elemzői ennek alapján mindössze egyötödös esélyt adnak arra, hogy az euróövezet tíz év múlva is létezni fog jelenlegi formájában.

A CMA DataVision londoni piaci adatszolgáltató csoport szakelemzőinek kimutatása szerint a piaci figyelem középpontjába került Olaszország nem törlesztővé válásának kockázatára köthető biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a keddi londoni kereskedésben 320 bázispont - tízmillió euró olasz államadósságra 320 ezer euró - felett járt, vagyis immár csaknem a kétszerese a hónap elején mért, 170 bázispont körüli olasz CDS-árazásoknak.

A legsúlyosabb pénzügyi helyzetben lévő Görögország CDS-díjszabásai ismét rekordközelben, 2400 bázispont felett mozognak. A CMS számítási modellje szerint ez azt jelenti, hogy a piac jelenleg csaknem 90 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint szuverén adós törlesztésképtelenné válását öt éves távlatban.

Magyarország CDS-kontraktusainak árazása - hosszú hetek óta először - 300 bázispont fölé került a keddi londoni kereskedésben. Ez is azonban csak 300 ezer euró körüli törlesztéskockázati biztosítási díjszabást jelent minden 10 millió euró szuverén magyar adósság után, szemben Görögország CDS-tranzakcióinak csaknem 2,5 millió eurós jelenlegi árazásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!