Gazdaság

2011.07.20. 11:04

Lánctartozások ellen lépnek fel

Székesfehérvár - A korbetartozások felszámolására hazánkban indították el a HONEM rendszert elsőként, magyar központtal - hangsúlyozta Bodáné Szegi Ildikó.

Miskei Anita

- Hazánkban, magyar központtal indították el a HONEM rendszerét, amelyet a közeljövőben Európa egészében alkalmaznak majd. Az angol rövidítés magyar megfelelője: számlakompenzáción alapuló tartozáskiegyenlítő rendszer, amelyben a   vállalkozások egy meghatározott metódus szerint rögzítik kintlévőségeiket - tájékoztatott a Gazdaság Házában tartott előadásán Bodáné Szegi Ildikó, irodavezető. Elmondta, a központi probléma minden esetben a számlák kifizetésének csúszása, elmaradása. Így az egyébként is tőkeszegény, likviditási gondokkal küzdő kis- és középvállalkozások  helyzete egyre nehezebb. Ráadásul a gazdasági válság hatására a banki forrásaik is elapadtak. Bodáné Szegi Ildikó hozzáfűzte, megdöbbentő, de az unióban a számlák több mint 70 százalékát késve fizetik ki, 2,4 százalékát pedig egyáltalán nem. A leginkább kockázatos szektor az építőipar, valamint a kis- és nagykereskedelem. A közszféra kereskedelmi kapcsolataiban az átlagos késedelmi idő európai szinten 67 nap.  Az Európai Bizottság becslése szerint közel 1 ezere 900 milliárd euró késedelmi kifizetés van az EU-ban. Hazánkban ezer milliárd forint a kis- és középvállalkozások kintlévősége - mondta. Megjegyezte, ezekre nyújthat megoldást az új rendszer, amelyet barterváltóként is emlegetnek. Az irodavezető kiemelte, a gazdaságok közötti kapcsolat során nem ritka, hogy szolgáltatnak, s így a keletkező kötelezettségeiket pénzügyi teljesítés nélkül zárják le, vagy kompenzációval csökkentik egymás felé fennálló tartozásaikat - magyarázta a szakember.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!