Gazdaság

2011.04.12. 11:57

Válságban is fejlesztenek

Sárszentmihály - A gazdasági válság ellenére több kutatás-fejlesztési projektet is indított tavaly a Masterplast, több mint százmillió forint értékben.

Klecska Ernő

Két fontos kutatás-fejlesztési projektet is elindított a múlt évben a Masterplast csoporthoz tartozó Masterfoam Kft. Az egyik fejlesztés célja speciális lebomló csomagoló habfólia fejlesztése. A csomagolóiparban a környezettudatosság erősödése és a szabályozók szigorodása miatt egyre nagyobb az igény az olyan típusú csomagolóanyagokra, amelyek az alapfunkciójuk megtartása mellett egy meghatározott időn túl a természetbe kikerülve azt nem károsítják, lebomlanak, átalakulnak olyan anyagokká, amelyet a természet hasznosítani tud. "Az új, saját fejlesztésű termékkörtől a csomagolóipari vevőinknél 20-25 százalékos forgalomnövekedést remélünk a projekt befejezését követő 2-3 évben" - mondta el Csokló Gábor, a cég  műszaki igazgatója.
  Emellett az építőipar számára egy olyan többrétegű hőszigetelő anyagot is fejlesztenek a Masterfoam Kft.-nél, amely a hőreflektációt kihasználva kis vastagság mellett nagyon hatékony hőszigetelési értékkel bír. - Ha fejlesztéseink megfelelő eredményt hoznak, akkor ezzel az újszerű termékkel új piacokat nyithatunk meg a könnyűszerkezetes építésben és az utólagos hőszigetelésben - közölte Csokló Gábor.
  A két kutatás-fejlesztési projekt várhatóan 2012. elején zárul le, a cég összesen több mint 102 millió forintot fordít e a feladatokra.  A cégnél egy olyan speciális porkeverék kidolgozását kezdték meg a közelmúltban, amelyet a cementhabarcs porkeverő üzemek a cement és adalékanyagokhoz adagolva használhatnak különböző homlokzati ragasztótapaszokhoz és csemperagasztókhoz. A fejlesztés célja, hogy bérkeverési konstrukcióban a Masterplast minőségi szabványoknak megfelelő terméket lehessen gyártatni bármelyik bérgyártóval. A cégcsoport 61,77 millió forintot fordít erre a kutatásra, amelyet várhatóan 2012. végén fejeznek be.
Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió egyik vezető építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 12 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal. A vállalat 2010-es árbevétele 85,2 millió euró volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!